Hlavní navigace

Názor k článku Paměťová zařízení používaná u osmibitových počítačů v současnosti (dokončení) od I/O - V Ondrovi jsou použity 2× KR580VI53, což je ruský...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2010 19:21

    I/O (neregistrovaný)

    V Ondrovi jsou použity 2× KR580VI53, což je ruský klon 8253. Kvůli obvodovému řešení Ondry se podávaly myslím 1 nebo 2 mezinárodní patentové přihlášky, proto by bylo zajímavé se o tomto počítači šířeji rozepsat, nejlépe za asistence některého z autorů. Hlavní autor – Ing. Eduard Smutný – bohužel již není mezi námi. On sám kdysi v rozhovoru uvedl, že narozdíl od SAPI-1, jež bylo zapojeno katalogově, u Ondry byly některé obvody využity atypicky, originálně, aby bylo možné minimalizovat počet integrovaných obvodů a zároveň se vyhnout nutnosti vývoje zákaznického obvodu. Ostatně i poněkud zvláštní organizace VRAM Ondry byla tomuto řešení plně podřízena.
    Stručně a krátce – jestli netušíš, jak se tím dá adresovat VRAM, tak věz, že to bude tím, že nejsi tak dobrý elektronik, jako autoři Ondry. ;-) Ale nic si z toho nedělej, protože takových je drtivá většina. :-)