Hlavní navigace

Názor k článku Papírový počítač CGS od Marek Peca - Je pravda, ze v jakymkoli jazyce se da...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 12. 2002 11:56

    Marek Peca (neregistrovaný)

    Je pravda, ze v jakymkoli jazyce se da psat hnusne, prasacky, neefektivne, ale i obracene. Taky je pravda, ze kdyz se nekdo nauci _programovat_, tak pak odvede dobrej vykon, at uz je nastroj jakej chce. Ovsem vsechno se clovek uci, mluvit, pocitat i programovat; v gotice i nejvetsi umelci kreslili smesne vypadajici obrazy, i kdyz meli talent -- ale holt nebylo prostredi a prilezitosti, jako dneska, kdy si kazdej diletant od dvou let hraje s pastelkama.

    Zacatecnici, hlavne deti, jsou tvarni, hodne jejich vyvijejici se mysleni ovlivni, jaky nastroj maji k dispozici. V BASICu, kde chybi prace se stackem u podprogramu, tudiz nejde rekurze, neexistuje definice fci v dnesnim slova smyslu, si clovek nidky nemuze osvojit cast prog. mysleni, s nimz napise vypocet determinantu na 5 misto na 20 radku. Vubec neni blbost, co vymysleli pedagogove na MITu, kdyz ucili 5lete deti prgat v LOGU.

    Nuze dekuji zde aspon Stepankovym za jejich clanky o Prologu (o kterym jsem v dobach ZX-BASICu cetl jako o posvatnem tajemnu, CP/M nemaje) a Kelemenovu slovenskemu kolektivu za jejich Lisp pro deti.

    Ale jak uz bylo zhruba receno, kdo vyrostl na CGS, TI57,... tak pokud mi mozek starim nezdreveni, bude asi vzdycky dobrej.