Hlavní navigace

Názor k článku Parser bankovních výpisů aneb hrátky s Ragel od tukan - Víte co, není to takhle jednoduché. Používáte jednoduché...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2008 3:58

    tukan (neregistrovaný)
    Víte co, není to takhle jednoduché. Používáte jednoduché algoritmy, protože většina lidí je nezná? Programujete GUI aplikace v PHP, protože je ho znají i začátečníci? Ne. RE jsou jedním z elementárních programovacích nástrojů. Pokud je většina neumí, jen to vypovídá o kvalitě současných programátorů. Nemůžete věci nepoužívat, protože se najde někdo, kdo by tomu nerozuměl. Nejdůležitější je řešení, dobré a efektivní řešení pomocí odpovídajících nástrojů. V shellu taky filtrujete pomocí grep/sed RE místo propojení osmi grep, cut, nl, tr, awk procesů. Já např. často grepuju místo 'grep -E' pomocí 'perl -pe', protože za to můžu napsat RE bez přemýšlení - s basic RE co má grep musím přemýšlet jak se vyjádřit v slabším jazyce, což je pruda, protože nemůžu psát na plný výkon a zpomaluje to.

    Že autor po čase nerozumí ani vlastním RE se říká spíš jako vtipná poznámka na úkor RE. Není to pravda. Stejně jako když se vracíte k zapomenutému úseku normálního kódu, musíte si RE znovu přečíst. Nikdo si nepamatuje z hlavy všechno co kdy napsal. Pokud ani potom _nerozumí_ vlastní RE nebo vlastnímu kódu, je něco v nepořádku. Znamená to totiž, že při psaní použil něco nad vlastní schopnosti, co se pro daný případ narychlo naučil a stejně rychle zapomněl. To se stát může, ale nevypovídá to o kódu ani RE, vypovídá to o něm.

    Mezi námi, RE jsou na programátorské poměry dost jednoduchá záležitost. Kdo je neumí, je jen líný se je naučit...

    Ten druhý komentář nakonec taky použil v tom splitu RE - byť jen jako demonstraci. Mohl by to udělat jinak, ale na úkor přehlednosti a jednoduchosti.