Hlavní navigace

Názor k článku Pavel Kanzelsberger: Pixel dělám úplně sám od František Brakon - Na pixelu je vidět, že one man show...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2006 7:50

    František Brakon (neregistrovaný)
    Na pixelu je vidět, že one man show model je skoro totéž co open source model. Ani jedním způsobem se nedá vyvinout použitelný program.

    GIMP vyvíjí tlupa vývojářů už několik let. Vlastní framework si kvůli tomu vyvinuli. Udělat se v tom cosi dá. Ale s takovou ztrátou času, že se cena Photoshopu najednou zdá jako směšná a po dvou zakázkách se díky ušetřenému času Photoshop zaplatí.

    odbočka pro nechápavé - proč je GIMP pro rychlou práci nepoužitelný: pravé tlačítko v obrázku, focus na nesmyslných věcech v dialozích, špatně zvolené pořadí focusu v dialozích, špatně zvolené "tool-options".... stačí počítat nutné stisky kláves k provedení nějaké akce. Možná by pomohl feature freeze a roční usability testing a úpravy.

    Pixel oproti tomu vyvíjí jeden člověk. Vlastní framework si kvůli tomu vyvinul. Udělat se v tom cosi dá. Některé věci už jsou vyřešeny lépe (rozumněj - vykradeny z Photoshopu). Ale pořád to není ono.

    Co by se stalo, kdyby Pavel Pixelu sehnal investora, ten do toho nalil kapitál, sehnal programátory a Pavel byl vedoucí týmu. Proč musí plýtvat svůj potenciál obyčejnou programátorskou otročinou, když má viditelně na víc?

    Bez velké investice se pořádný program vyvinout nedá. A když někdo investuje, tak chce zisk. Vývoj musí být komerční, což ale v zásadě nevylučuje svobodné zdrojové kódy. Do budoucna snad získají šanci obchodní modely, podobné třeba MySQL. Ono to funguje, jen k tomu má málokdo odvahu.