Hlavní navigace

Názor k článku Rozhovor s Pavlem Machkem, kernelovým vývojářem od Jan Šimůnek - Obávám se, že pan Kechlibar Vám odpověděl velice...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 2. 2004 10:00

    Jan Šimůnek (neregistrovaný)

    Obávám se, že pan Kechlibar Vám odpověděl velice výstižně.

    Snad ještě dodám:
    Upozornil jsem na existující problém, se kterým se setká začátečník v podstatě už při instalaci, takže by bylo záhodno jej řešit už na úrovni instalační příručky. (Něco jako "Jak napíšete zavináč v emajlu během instalace, pokud jste si jako instalační jazyk nastavil češtinu")
    Pokud je jeho řešení jeho řešení jednoduché (případně pokud vůbec existuje), tak by mě zajímalo, proč není popsáno v žádné z těch asi desti česky psaných knížek o linuxu, které vlastním a které jsem přečetl.
    Přitom je to problém, o kterém se ví (viz diskuse na mandrake.cz), ale který se neřeší, spíše zhoršuje (v Mandrake 8.1 přepínání mezi klávesnicemi bez problému, 9.1 nefunguje, 9.2 taky nefunguje a je doprovázeno ještě dalšími problémy). Mimochodem, v RedHatu v. 7, s vyšší nemám zkušenosti, přepínání mezi českou a anglickou klávesnicí také pořádně nefungovalo.

    A bylo by asi dobré uvědomit si, že stále narůstá komunita těch, kdo linux používají k nějaké smysluplné činnosti; tudíž pro ně nejsou uspokojujícími aktivity typu "dnes si skompiluji jádro, příští týden ho o něco vylepším a znovu skompiluji a mezi tím si napíšu driver pro tiskárnu BT100").
    Přičemž, obávám se, že osud linuxu je v rukou právě této části komunity, protože pokud ji masívně odradíte a vyženete k něčemu jinému (lhostejno jestli k widlím, macintoshovi nebo k něčemu ještě jinému), tak linux přestane být zajímavý pro hard i softwarové firmy a půjde do kytek jako řada OS před ním.