Hlavní navigace

Názor k článku Pavel Šnajdr, vpsFree.cz: komerční hosteři nás nemají rádi od Hujer - Klasická != špatná. Pokud sám podnikáte, tam mě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2012 11:54

    Hujer (neregistrovaný)

    Klasická != špatná. Pokud sám podnikáte, tam mě o to víc překvapuje váš výrok "vydělávat majitelům na ukor zakazníka", který mě opravdu popudil, to přiznávám.
    To co totiž popisujete, tedy vlastnictví všeho všech, je totiž levičáctví první kategorie. "V socialistickém vlastnictví" si asi nepamatujete?

    A kolik si můžete z takového společného vlastnictví vzít zpět?
    A jak ten robustní, nepotopitelný systém skončil?

    Víte na čem podobné systémy končí? Na lidské povaze. Kolektivní majetek neexistuje. Dříve či později si na něj někdo začně dělat nárok. A je to logické, v tomto případě protože je to práce provozovatele, kterou občas někdo podpoří tím, že "přiloží ruku k dílu" (ty 2%).

    Systém funguje, pokud a dokud je kolektiv úzký a lidé se v něm znají a důvěřují si. Nad cca 20-30 lidí se sociální vazby mezi lidmi rozvolňují a systém vzájemné pomoci a důvěry přestává fungovat. To je všeobecný princip. U kolektivu s vyšším IQ to asi bude o něco lepší, nikoliv ale řádově. V systému se začne projevovat hierarchie, která zde vždy byla, ale byla na pozadí díky těm sociálním vazbám.

    Takže to pak dopadne tak, že se ty 2 procenta odtrhnou, vytvoří derivát původního díla, s komerčním supportem (jak časté u open source). Protože těch lidí z původní komunity 98 procent zpět do komunity nic nedává, jen jí konzumuje. Těch modelu se v historii dá najít samozřejmě víc.