Hlavní navigace

PCLinuxOS 2019.06 MATE: vyladěný desktop v klasickém stylu

28. 6. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Letošní letní vydání distribuce PCLinuxOS je k dispozici jak s KDE Plasma, tak desktopem MATE. Dnes se tak podíváme na poměrně konzervativní distribuci ve verzi s konzervativním desktopem.

Hybrid Mandrivy s Debianem

Na distribuci PCLinuxOS je něco zajímavého. Ono něco je dáno její historií. Když pomineme úplně původní začátky, kdy distribuce vlastně neexistovala (šlo jen o rozšiřující sadu RPM balíčků vylepšujících původní Mandrake, resp. Mandrivu), tak až roku 2003 se systém osamostatnil pod současným názvem.

Rok 2007 byl přelomový, tehdy se totiž PCLinuxOS vymanil ze svých mandriváckých pout a začal žít vlastním životem. Tehdy dostal obrysy, které distribuce nese dodnes. Zmizel instalační program urpmi a zrodila se distribuce využívající sice RPM, ale jako správce APT (resp. Synaptic). A to je sama o sobě poměrně neobvyklá kombinace.

Podívejte se, jak se PCLinuxOS instaluje:

Zvláštnosti distribuce

Protože je PCLinuxOS menším projektem (nestojí za ní žádná korporace ani stovky vývojářů), je jasné, že bude něčím specifická. V tomto případě bychom to mohli pojmenovat určitou zastaralostí, která však určité malé skupině uživatelů vyhovuje. V procesu instalace tak potkáváme staré dobré instalační dialogy z Mandrivy, stejně tak v systému najdeme mandrivácké ovládací centrum, jen v drobně pozměněné podobě (například pochopitelně neobsahuje výběr repozitářů).

Ukázkovým specifikem je také instalace jiné jazykové verze než anglické: provádí se až po instalaci systému stejným grafickým nástrojem, jako před lety. Ten však nemá nic společného s obvyklými možnostmi volby jazyka hned na počátku instalace známým z jiných distribucí. Do určité, byť menší míry tak PCLinuxOS obsahuje některé své specifické nástroje podobné pojetí MX Linuxu.

Init systém je, zdá se, stále SysVinit. Jádro je poměrně nové (Linux 5.1.x) a s tím související ovladače, MATE verze 1.22.x (též aktuální) atd.

Prohlédněte si aktuální PCLinuxOS 2019.06 MATE:

Zajímavou je ale dle mého skladba předinstalovaných aplikací. Kromě obvyklé várky programů z prostředí MATE a kancelářského balíku LibreOffice je tu několik aplikací, které dotváří sympatický systém, který pro mnohé uživatele nevyžaduje po instalaci žádné další dodatečné kroky.

Chybět samozřejmě nemůže duo Firefox a Thunderbird, ale hlavně PCLinuxOS přináší ve výchozí instalaci následující:

  • nástroj pro zálohy Timeshift
  • správce hesel Bitwarden
  • editor RAWů RawTherapee – konkrétně v nedávné verzi 5.6
  • nástroj Megasync pro cloudové úložiště Mega
  • Teamviewer
  • Rambox – obsluha mnoha aplikací z jediného místa
  • Simplenotes – poznámkovník s podporou syntaxe markdown
  • multimediální centrum Kodi
  • zachytávač obrazovky Kazam
  • řešení pro elektronické knihy Calibre
  • přehrávač hudby Strawberry – fork Amaroku / Clementine

Dobrá volba pro ty, kdo nechtějí změny

Běžný uživatel, který nevyžaduje žádné speciální služby, žádná unikátní nastavení ani žádné obskurní aplikace mající s bídou balíček pro Debian, nezaznamená problémy. Dovolím si tvrdit, že PCLinuxOS je víceméně i vhodnou distribucí pro instalaci babičce, neb se po prvotním nastavení chová poměrně bezbolestně a uživatele zbytečně neobtěžuje (dlužno připomenout, že jde o verzi MATE). Kdokoli, kdo nějakou dobu používal Debian či Ubuntu a rozumí si tak s apt či Synaptic, nebude mít problémy.

Vše ostatní je pak prakticky jen otázkou desktopu MATE. Jelikož jde o desktop technologicky i koncepčně zastaralý (myšleno v dobrém slova smyslu) lze předpokládat, že pokud nebude PCLinuxOS odstaven od možnosti nadále existovat s X.Org a bez systemd, jde o dobrou volbu pro řadu nadcházejících let. Všechna specifika obsluhy starého GNOME 2.xx jsou zde zastoupena a je samozřejmě možné je do určité míry v případě potřeby odstranit.

UX DAy - tip 2

Volba výše zmíněných aplikací do výchozí instalace je samozřejmě subjektivní a je na vás, nakolik se tvůrci trefili. Sami ve zprávě o vydání této verze například nezmiňují přehrávač Strawberry, který však já osobně kvůli jeho minimalismu považuji za zajímavější kus software než například zmiňovaný Megasync. Stejně tak bych vyzdvihl přítomnost Rawtherapee v aktuálně nejnovější verzi 5.6.

Celkový dojem z PCLinuxOS 2019.06 MATE si odnáším víceméně stejný s verzí PCLinuxOS 2017.2 MATE, kterou jsem v řádu týdnů provozoval předloni. A to je v době, kdy Ubuntu přichází každou chvíli s nějakou revolucí, zatraceně dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.