Hlavní navigace

Názor k článku PDP-1: počítačový dědeček na cestě k unixu od Radim Lýsek, architekt. - Mno. Poněkud kruté házení paneláku na hlavu architektům...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2009 15:00

    Radim Lýsek, architekt. (neregistrovaný)

    Mno. Poněkud kruté házení paneláku na hlavu architektům postrádá znalosti skutečné historie.. Snad neurazím ctěného JarduP, když si (s omluvou) dovolím nesouhlasit.
    1. Architekti nevymysleli paneláky. A už vůbec ne mrňavé kuchyně, nemluvě o pradelně ve sklepě. Bydlení v bytových domech vymyslela průmyslová revoluce 19.tého století, která potřebovala pohltit veliké množství migrantů z venkova do měst. Poskytla jim k tomuto účelu vysoceluxusní pavlačové byty s koupelnou žádnou, WC jednomu pro celé podlaží a kuchyní, ve které se (s velikou radostí) spalo, umývalo, rodily děti a jiné systémové služby. Jo a pralo prádlo, když zrovna mrzlo, jinak by voda v neckách vytuhla. Mluvíme o objektech, stavěných za účelem refundace investovaného obnosu výdělkem pracující třídy. Na víc si nevydělali…
    2. Mrňavá kuchyně (jako koncept tzv „laboratorní“ kuchyně) byl původně určen v poválečné výstavbě hlavně k vaření kávy a ohřívání svačin – ne přípravě kompletních menu. Žena je člověk, patří do obýváku/ložni­ce/divadla/par­ku – ne do kuchyně. Ve filosofii rovnosti pohlaví nebyla žena určena ke zotročení coby kuchyňský robot, nýbrž přípravu jídel měly zajistit hromadně, efektivně a coby výdělečnou seberealizaci jídelny (nejen závodní) a restaurace. Jídlo coby společenská událost. Socialistický blábol? Ehm. Ne. Le Corbusier, Francie: „Unité d'Habitation“ 1946/1952.
    3. Dtto prádelna. Ono zotročení žen platilo i pro praní ponožek velkých programátorů. Nějak nebyla společenská atmosféra, aby ženy – ještě před pár lety vyrábějící v továrnách přesné zbraně a zajišťující logistiku řízení palby – se jaksi se staženým ocasem vrátili k odporným ponožkám, o slipech nemluvě :-)
    Takže se razila myšlenka, že ty oporné ponožky nahážeme do úžasného (a úžasně drahého) stroje, který by si nemohla žádná z nich sama dovolit koupit (a nacpat do koupelny). A hle – přesto již tehdy do takové mašiny cpe ponožky. A dorovná slipama… :-)
    Architekti pouze umísťovali hotové baráky (produkt jednotlivých paneláren) na plochu a pokoušeli se (alespoň někteří) zachovat zbytky životního prostředí. Půdorysy bytů nevymýšleli, vedli na toto téma nespočet zuřivých protestů a byli za to po zásluze odměněni obecným přesvědčením o jejich autorství – těch paneláků :-(.
    Snad mi ctěný pan JardaP (a s ním i zbytek auditoria) odpustí malinký úlet off topic, ale fork začal – soudím – niž několik příspěvků výše.