Hlavní navigace

Názor k článku PDP-1: počítačový dědeček na cestě k unixu od I/O - „V případě, kdy je třeba vytvořit něco většího, není...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 10. 2009 19:35

    I/O (neregistrovaný)

    „V případě, kdy je třeba vytvořit něco většího, není zvladatelné dělat to v assembleru“

    Tohle je dost zavádějící, ba přímo nepravdivé tvrzení! Samozřejmě, že to zvladatelné je. Na nástroji zas tak příliš nezáleží, záleží na organisaci projektu. Žádný blázen by rozsáhlý projekt v Assembleru nesypal jen tak z čistý vody z rukávu, ale vhodně by ho nejprve strukturoval a rozdělil na jednotlivé moduly, rutiny, makra a specifikoval jejich rozhraní. Pak už je téměř lhostejné, jestli to píšete v Assembleru nebo třeba ve Smalltalku. I když samozřejmě při dekomposici berete v úvahu vlastnosti zamýšleného nástroje.
    Problém, proč se věci nepíší v Assembleru, tkví v tom, že je prakticky nepřenositelný a zkušení programátoři drazí, jelikož samotná povaha Assembleru si od nich vyžaduje určité nadprůměrné mentální schopnosti a dokonalou znalost platformy. Stručně a krátce – nevyplácí se to. Strojový čas je levnější, než čas programátora, což dříve v historii neplatilo. Ale v žádném případě není pravda, že to nejde, nebo že by výsledek nebyl tak přesvědčivý. Jde to a výsledek je výrazně kvalitnější – je to asi jako tvrdit, že polévka ze sáčku je kvalitativně na srovnatelné úrovni, jako domácí. To může říci leda člověk, který poctivé, kvalitní jídlo v životě nejedl.