Hlavní navigace

Penumbra: Overture Episode

1. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešní recenzí rázně a sebevědomě vstoupíme do prvního dílu trilogie, ze které by vás mělo mrazit. Kroky se postupně stanou pomalejšími, jsou nejisté, rozechvělé. Pohltí vás atmosféra příběhu? Povedl se úmysl autorů? Co je to vůbec za hru? Odpovědi na tyto a další otázky se samozřejmě dočtete níže.

Penumbra: Overture je zástupcem žánru adventur. Je vypravována z pohledu první osoby. Přesněji řečeno hlavního hrdiny Philipa. Tvůrci vsadili na chytlavý příběh zahalený tajemstvím, trochu mystiky, hádanky atd. Zkrátka klasika. Co by mohlo potěšit, je upřednostnění vtipu a logiky před násilím při postupném rozplétání minulosti.

penumbra_I

O čem vlastně vypráví Penumbra: Overture? Philipovi se jednoho dne zhroutil svět. Zemřela mu matka a život naplnila samota a prázdnota. Zvrat přináší tajemný dopis mrtvého muže. Jeho otec jej opustil ještě dříve, než se narodil. Náhle je zde otázka – co přinese tento dopis z druhé strany? Objevila se spousta otázek a odpovědi na ně mladík nezná. Nezbývá, než hledat.

Penumbra: Overture vypravuje temný příběh mladého muže hledajícího otce a svou identitu. V první epizodě následujete Philipa na cestě do grónské pustiny a skončíte v rozlehlém podzemním komplexu. Zde pomalu začíná zjišťovat fakta o své minulosti, která neovlivní jen jej, ale celé lidstvo.

penumbra_II

Jak již bylo výše napsáno, Penumbra: Overture je adventurou. Bude vás tedy klasicky čekat řada rozhovorů, řešení logických hádanek a rébusů, pomocí kterých se budete pozvolna posouvat v dějové linii. První lokací, kterou navštívíte, je kajuta na lodi. Zde se naučíte také základní ovládání. Jak se skrčit, jak si povyskočit, uchopit předměty, prozkoumat je, atd. K dispozici je velké množství klávesových zkratek, které ovládání hry usnadní. Ostatně i prvků k použití ve hře je dostatek. Hlavní váha zůstává na tom, jak jsme zvyklí na myš. Jakmile zajede na nějakou věc či bytost, zobrazí se ikona (oko, ruka v různých pozicích, kniha, žebřík), podle čehož bezpečně poznáte, co je možné nyní udělat. Někdy situace dovolí jednat tiše a důvtipně, jindy zas dojde k boji. V tomto směru je hra příjemně rozmanitá. Vzhledem ke své délce hra samozřejmě nabízí možnost uložení a nahrání hry.

penumbra_III

Co ještě nalezneme v hlavní nabídce? Nejprve zmíním, že se do ní dostanete kdykoli ve hře po stisknutí klávesy esc. New game, load/save, continue, back to game, setup a exit. S nastavením si vyhrajete víc než dost. Změnit lze takřka vše, a tak si hru můžete co nejvíce přizpůsobit k obrazu svému.

Co se týče zpracování, myslím, že bychom mohli být dostatečně spokojeni. Již úvodní menu nás vtáhne do pochmurné atmosféry, která se v průběhu příběhu dokonce ještě přiostří. Velký podíl má samozřejmě i hudební doprovod, který je přesně takový jaký bych si představoval. Pomalý, vážný a drží nás v nejistotě. Prostředí Penumbra: Overture je ostatně takové. Pocit, že nevíme, co bude za chvíli, je skvělý. Okolí působí opravdově a my se po chvíli již samovolně sžíváme s rolí Philipa. Hratelnost má své mouchy, ale naštěstí ne moc velké. Ovládání je zpočátku komplikovanější, ale brzy se na něj dá zvyknout. Nevýhodou pro hráče bude asi absence češtiny, což je v tomto žánru docela problém. Přesto bych řekl, že celkové hodnocení dojmu je vysoké. Co by vás ještě mohlo zajímat jsou nároky. Oproti jiným titulům to není tak špatné, vezmeme-li v potaz kvalitu. 1.5 Ghz CPU; 512 MB RAM; 800MB Disk space; CD-ROM; ATI Radeon 8500 / NVidia GeForce3 Ti (Geforce 4MX not supported) a myš.

root_podpora

penumbra_VI

Penumbra: Overture je kvalitně zpracovanou hrou s hororovou atmosférou detektivních příběhů. Jaké bude rozluštění minulosti, sám netuším, ale jsem na něj zvědav. Hodně štěstí při vašem pátrání. Nezbývá než doufat, že další díly budou stejně povedené jako je Episoda I.

penumbra_V

Demo lze stáhnout ze stránek hry ve stejnojmenné sekci, instalačka má něco kolem 120MB. Soubor spustíme třeba takto: sh PenumbraOvertureDemo-1.0.1.sh, po verifikaci archivu se objeví grafický průvodce, kde už si jednoduše navolíme, kam chceme hru nainstalovat. V příslušném adresáři ji potom také najdeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku