Hlavní navigace

Pinebook: linuxový notebook s ARM za 89 dolarů

25. 11. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pinebook je počítač postavený na platformě PINE64, která před rokem úspěšně vyrostla na Kickstarteru. Výsledkem je otevřený linuxový počítač se solidním výkonem a dobrou cenou.

Společnost PINE64 před rokem představila stejnojmenný jednodeskový počítač a nyní přichází s linuxovým notebookem jménem Pinebook. Uvnitř něj běží stejná deska, která je ale „obalená“ plně použitelným počítačem. Zajímavá je jeho otevřenost a také cena, která začíná na 89 dolarech.

Počítač PINE64 byl před rokem úspěšně zafinancován na Kickstarteru, kde na něj přispělo přes 36 tisíc podporovatelů, kteří dali dohromady částku 1,7 milionu dolarů. Jedná se o malý jednodeskový počítač se čtyřjádrovým 64bitovým procesorem ARM Cortex-A53 taktovaným na 1,2 GHz, gigabitovou sítí a 1 GB RAM.

Počítač se stal velmi úspěšným také díky své nízké ceně, která začíná na 15 dolarech. Na jeho úspěch se snaží navázat notebook jménem Pinebook postavený na stejném základu – není ovšem použita stejná deska, ale její upravená varianta vhodná do tenkého těla notebooku. Nabídne ovšem 2 GB RAM, 16 GB úložiště a obvyklé porty. Přichází ve dvou variantách: 11,6" nebo 14". Cena první z nich je 89 dolarů, větší sourozenec přijde na 99 dolarů.

Kompletní hardwarová specifikace:

Procesor 64bitový 4jádrový ARM Cortex A53
Paměť 2 GB LPDDR3
Úložiště 16 GB eMMC 5.0
Konektivita WiFi 802.11bgn + Bluetooth 4.0
Video výstuo mini HDMI
USB 2.0 2 porty
MicroSD čtečka 1 slot
Audio jack 1 port
Mikrofon zabudovaný
Klávesnice plnohodnotná notebooková
Polohovací zařízení velký vícedotykový touchpad
Zdroj vstup: 100~240V, výstup: 5V/3A
Baterie Li-Pol (10 000 mAh)
Displej 11" nebo 14" IPS LCD (1280 × 720)
Kamera 1,2 mpx
Rozměry 352 mm × 233 mm × 18 mm
Hmotnost 1,2 kg

Konektorová výbava je standardní, nechybí sluchátkový výstup, čtečka microSD karet nebo dva porty USB. Externí displej připojíte pomocí mini HDMI, počítač by měl být schopen zobrazit 4K video. Bohužel z neznámého důvodu chybí ethernetový port, kterým je původní PINE64 vybaven.

root_podpora

Výhodou je otevřenost celého zařízení a možnost nainstalovat mnoho různých operačních systémů. Komunita okolo PINE64 už se postarala o portování různých linuxových distribucí: Debian, Ubuntu, Arch či openHAB. Z nelinuxových systémů je možné nainstalovat Android 5.1 nebo 7.0, Remix OS či dokonce Windows 10 IoT. Pracuje se také na portu ChromeOS, takže bude možné si takto postavit vlastní Chromebook.

V současné době ještě není počítač v prodeji, ale je možné se předregistrovat (stránky pod náporem návštěvníků vypadávají) a dostanete zprávu ve chvíli, kdy bude možné nakupovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.