Hlavní navigace

Pipe Walker

20. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Spletence kabelů od počítače jsou pokládány za nežádoucí jev. Věci musejí mít přece svůj řád, odchylky jsou nám nemilé. Jsou však výjimky; zašmodrchané a neprůhledné, přesto oblíbené. My se dnes pokusíme jednu takovou síť kabelů rozplést a vězte, že snadné to nebude.

Pipe Walker je logickou hříčkou na motivy známějšího titulu NetWalk. Stejně jako v originále také zde bude naším cílem dosáhnout propojení řady počítačů do stejné sítě. Za tímto účelem postupně otáčíme trubky s kabely a snažíme se vytvořit souvislou linii vedoucí od zdroje k jednotlivým přístrojům. Než se však veškeré obrazovky rozsvítí a započnou svůj oslavný tanec, uběhne ještě dlouhá doba plná beznaděje a restartů. Zmíněné trubky jsou položeny na čtvercové desce. Ve hře se setkáme se třemi typy trubek. Pojďme se na Pipe Walker podívat blíže.

PipeWalker1

Po spuštění aplikace nás okamžitě uvítá herní plocha s nastoleným problémem. Obměnit v nastavení smíme pouze nepatrně věcí. Slouží nám k tomu čtyři symboly umístěné pod hrací deskou. Úplně vpravo nalezneme nápovědu, z níž poznáme, že bohatě vystačíme s myší. Levým tlačítkem otáčíme trubky proti směru hodinových ručiček, pravým tlačítkem po směru a středním můžeme trubku uzamknout či následně odemknout (obdoba symbolu vlaječky v Hledání min). Další z tlačítek v dolní liště nás přivede do nastavení obtížnosti. Respektive velikosti hrací plochy. Úrovně jsou celkem tři.

PipeWalker2

Normal – Základní a pro většinu hráčů nejschůdnější možnost. Hraje se na poli deset krát deset s dvaceti pěti počítači čekajícími na připojení.

Hard – Pole dvacet na dvacet s celkově devadesáti počítači již je docela oříšek. Není příliš vhodná, jste-li začátečníkem a máte málo času.

Paranoic – Docela výstižné pojmenování nejtěžší varianty. Jen samotný pohled na hrací plochu přivolává pocity úzkosti až nevolnosti. Třicet na třicet a sto padesát mašin čeká na své řešení.

PipeWalker3

Každá mapa se náhodně generuje, takže zábava je takřka neomezená. Levým tlačítkem v panelu dojde k načtení nové mapy. Pravým tlačítkem poté promícháme spoje, ovšem mapa zůstane. Každá plocha má také své jedinečné označení napsané v dolní části. Pomocí něj můžeme později mapu opětovně vyvolat opsáním kódu do panelu s obtížnostmi.

Hra není nijak časově omezena, záleží tedy pouze na naší trpělivosti. Jakmile je trubka napojena na zdroj, změní svou původní barvu ocelové šedi na modrou. Dovedeme-li takto svítící trubku až k počítači, obrazovky se rozsvítí. Hodí se vědět menší detail; přestože je deska omezená, neexistuje bariéra mezi jednotlivými konci. Neboli když trubka vede z desky napravo, lze se vlevo připojit a volně navázat. Výsledkem nám nebude žádné skóre, ale pouze pocit zadostiučinění a dokonalosti.

Zpracování Pipe Walker je přímo úměrné své podstatě. Prostá logická hra s pár obrázky a nápadem. Nevypadá to však špatně, hratelné je to bez problémů. Zvukovou složku bychom hledali bohužel marně. Nezbývá než si pustit skladby vlastní. Ovládání je zvládnutelné skutečně pro všechny. Návykovost je poměrně velká, většinou si řeknete, jednu hru, a než ji vyřešíte, je půl dne nenávratně pryč – ideální do nudné práce.

root_podpora

PipeWalker4

Sečteno a dvěma rovnoběžnými čarami podtrženo si myslím, že tato hříčka si své věrné příznivce zajisté najde. Pravidly prostá hra Pipe Walker je ideální na potrápení mozkových závitů. Nezbývá než vám popřát mnoho trpělivosti při hledání toho pravého řešení a žádný z šedých odstínů barvy vlasů.

Na domovské stránce je ke stažení binárka pro MS Windows a zdrojové kódy – po těch sáhneme my. Žádné kompilační překvapení se nekoná – vystačíme si s obvyklou trojicí ./configure; make; make install. Hra se spouští příkazem pipewalker.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku