Hlavní navigace

Pipepanic: to jsou ale trubky

21. 7. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Již od dob legendární hry, jejímž hlavním hrdinou byl do té doby neznámý opravář Mario, se v každém z nás vyskytuje malinké toužebné nutkání stát se instalatérem. Nuže, nejsou sice Vánoce, ale proč si nedopřát ždibec radosti. Část této role si můžete zkusit v dnešní hře s názvem Pipepanic.

Pipepanic je vcelku jednoduchou logickou hrou, která nás přivádí mezi řádku potrubí uvedenou v chaos, jak ostatně sám název napovídá. Pipe skutečně značí rouru či potrubí a univerzální panic snad není nutné překládat. Co to však znamená pro hráče?

Na začátku každého levelu se před vámi objeví přerušené, nedokončené vodovodní potrubí. Vašim úkolem bude jej v nelítostném časovém limitu 240 sekund dát do provozu schopného stavu. Každopádně nějaká vhodná melodie by mohla uvádět na scénu nezadržitelně se blížící proud vody, který má opravu prověřit. Celá akce je náležitě bodově ohodnocena. Jaké nástroje máte během mise k dispozici? Výčet je potěšující. Přes sto rozličně tvarovaných potrubí, přesněji osmnáct horizontálních, stejný počet vertikálních, dvacet téček, osmadvacet rohových, pět křížových a nakonec šestnáct ukončovacích. S tréninkem přijdou zkušenosti. Bude-li vám pak protivné čekat do uplynutí časového limitu, není jednodušší pomoci než stisknout tlačítko s nápisem fill.

Pipepanic 1

Tím se dostáváme k liště nabídek. Ta skýtá krom zmíněné volby fill také přehled o nejvyšším dosaženém skóre, hned pod ním vaše nynější konto, aktuální čas, armatury, nápovědu (obsahuje vyjma údajů o prvcích Pipepanic také informace o autorech) a možnost nové hry. Klasické hlavní menu chybí, také na tom pozorujeme, že hra je ve vývoji, ale má velmi dobrý základ. Nadešel posvátný čas předání vědomostí o bodovém systému Pipepanic. Za každou položenou část systému získáváte deset bodů. Ovšem naopak pokud změníte její postavení či ji dáte chybně, drahocenná desítka se odečte. To, že není účelem postavit jen přímé spojení od výchozího ke konečnému bodu potrubí (konce jsou zřetelně označeny červenou a zelenou barvou), ale řádně jej zamotat, dokazuje i bodový zisk padesáti bodů, za každý díl, kterým protéká voda. Čili, čím více stihnete úspěšně postavit, tím dříve se vaše jméno objeví pod nápisem high score. Při stavění však neotálejte, jelikož za každou vteřinu, která vám po zdolání mise zůstane, získáváte pět bodíků.

Proploužili jsme se k vizuální stránce Pipepanic. Pěkná, nepřeplácaná grafika s přehlednou nabídkou. Myslím, že Mario by se ztvárněním potrubí souhlasil. Na rozmyšlení tahů máte mrtvolný klid, jak už jsem zmínil výše, zvuk či hudba je nadbytečný luxus, který nám tvůrci hry nedopřáli. Ovládání je možné plně obsáhnout pomocí myši. Pro skalní příznivce klávesnice je tu pár příležitostí k použití. Esc k opuštění hry či šipky doleva a doprava pro orientaci v nápovědě. Hratelnost je bezproblémová, alespoň já jsem žádné podstatné zádrhely neshledal.

root_podpora

Pipepanic 2

Nakonec je zde jeden z možných verdiktů. Pipepanic je oku lahodící logická hra, kterou se bez obtíží naučí každý, kdo má zájem. Je před vámi nemálo misí, ve kterých si můžete vyzkoušet svůj důvtip. Řešení není pouze jedno předem dané, ale hned několik v závislosti na vašich schopnostech a kreativitě. Následujme tedy svůj dětský sen a vydejme se na cestu za dobrodružstvím a rudým nesmrtelným hrdinou. Vodovodní potrubí musí za každou cenu zůstat průchodné, to je náš cíl. Již bychom neměli dále otálet a jít jej opravit. Tolik domovů čeká na svou dávku čiré tekutiny. Nesmíme je přece zklamat. Naplněné sny v podobě Pipepanic přicházejí, proč se jim bránit? Tak tedy směle do toho.

Potrubí si stáhněte z domovské vodárny. Hra ke svému zdárnému chodu vyžaduje toliko knihovnu SDL. Kompilovat můžete pomocí starého známého make, toť vše, binárku máme na světě. Alternativou je verze pro Zaurus, musíte ale mít nainstalované ARM vývojové prostředí. Vodohospodáři, do boje!

Pipepanic 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku