Hlavní navigace

Názor k článku Pirátění pomocí torrentů už tolik nefrčí, ve velkém se sdílí i přes Google Drive od Unknown - "napriklad 3/5 vsetkych volicov na zmenu Ustavy" Coz v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2017 15:25

    Unknown (neregistrovaný)

    "napriklad 3/5 vsetkych volicov na zmenu Ustavy"

    Coz v praxi znamena ze ji nezmenite nikdy, protoze 3/5 vsech opravnenych volicu nikdy neprijde a i kdyby prilslo, tak se nikdy vsichni nevyjadri kladne. Do podobne situace se dostali americane kteri ke zmene ustavy potrebuji souhlas (tusim) vsech statu unie coz se ukazalo jako nerealne, proto to uz pres 200 let resi prijmanim dodatku.

    "SR je platnost referenda podmienena minimalnou 50% ucastou VSETKYCH volicov, co je castokrat viac ako podpora parlamentnej/vlad­nej vacsiny"

    No nevim, wikipedie pise ze na Slovensku bylo sedm referend z osmi neplatnych (asi Vas bavi vyhazovat penize za jejich konani), platne bylo jen to o vstupu do EU, ktere se v cesku konalo (adhoc ustavnim zakonem) take.

    Jinak treba (milovniky prime demokracie tolik obdivovanem) Svycarsko pouziva pri schvalovani ustavy pomerne kreativni metody:


    První federální referendum bylo uskutečněno v roce 1802 a jeho předmětem bylo právě schválení druhé švýcarské ústavy. Nová ústava byla přijata i přesto, že většina voličů se vyjádřila proti ní. Interpretace vítězné většiny se totiž opřela o tvrzení, že ti voliči, kteří se nezúčastnili hlasování, se vyjádřili pro přijetí návrhu. „Mlčící většina“ se tak ukázala být konstitučně relevantní.