Hlavní navigace

Názor k článku Píšeme operační systém: přerušení od Viktor - Poněkud mi uniká smysl seriálu. Ale také některé...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2006 1:44

    Viktor (neregistrovaný)
    Poněkud mi uniká smysl seriálu. Ale také některé zavádějící informace.

    1) začínat seriál o programování OS zaváděcí rutinou je typickou začátečnickou chybou - na první pohled se to zdá logické, jako například zahájení autoškoly startováním. Ovšem pokud budete chtít automobil zkonstruovat, prvním problémem asi nebude startér a otázky startování.

    2) text evokuje pocity, že neexistují jiné procesory než x86, že neexistují jiné počítače než PC a že na jiných platformách OS nepracují; přitom potřeba v dnešní době vyvíjet OS vlastními silami vyvstává především pro architektury non-x86 a non-PC.

    3) informace o architektuře x86 jsou poněkud neúplné, až zavádějící. Například není pravda, že v reálném režimu máme k dispozici jen 16-bitové registry, není pravda, že procesor 8086 pracuje v reálném režimu (toto dělení se poprvé vyskytuje u 80286), popis přerušení je podán poněkud naivním způsobem (např. chybí jakákoli zmínka o řadiči přerušení)...

    4) uniká mi smysl popisu reálného režimu x86. Kdosi tu psal, že je to nezbytné pro pochopení chráněného režimu, ale s tím nesouhlasím. Naopak to může spoustu věcí spíše zamlžit, protože 8086 byl z hlediska konstrukce procesorů naprostým krokem vedle a chráněný režim není nic jiného než pokus tento stav napravit. Segmentace je v chráněném režimu věc naprosto logická a snadno pochopitelná, ovšem ne v reálném režimu, kde se skutečnou segmentací nemá téměř nic společného - jde jen o velmi svébytný (a poměrně nevhodně navržený) způsob lineární adresace.

    Samozřejmě je hezké že se někdo rozhodne napsat článek na tak zajímavé téma, je jen škoda, že k tomu došlo evidentně v zápalu začátečníckého nadšení.