Hlavní navigace

PiX Frogger: skoky daleké a rychlé

14. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Žáby a žabáci všech koutků světa s napětím vyčkávají brzký začátek své nežabí podívané. Lidské plémě jim k tomu svými vynálezy ještě bezděčně dopomůže. Cesty se stanou hřbitovem poražených. Mnoho Francouzů si v tento den pochutná na žabích stehýnkách, zatímco pozůstalí zakvákají pár smutečních písní.

PiX Frogger je nadmíru prostým, leč velmi zábavným klonem hry Frogger. Adrenalinem přesycené závody jsou stěžejním námětem dnešního titulu. Čtyři účastníci skoků na život a placku jsou připraveni ke startu. Jednoho z odvážlivců ovládáme samozřejmě my. Toužebným přáním každého je dostat se zdárně za cílovou pásku. Ve valné většině případů ji však ani nespatříte. Trasa totiž vede přes frekventované cestičky, cesty i dálnice. Kde bychom našli původ této brutální zábavy, netuším. Žabí historikové své pergameny pokryté slizem spálili při třetí národní válce před mnoha lety. Dnes je závod nejkrutějším sportem žabí říše. A my jej z bezpečí domovů okusíme na vlastní blány.

PiX Frogger 1

Jak jsem se již zmínil, skoků se účastní čtyři žabáci. Sice nemáme možnost zahrát si PiX Frogger přes internet či síť, ale k zábavě s kamarády nám postačí počítač jeden s jednou klávesnicí. Při startu lze aktivovat všechny čtyři dostupné žabáky a měřit tak své síly.

Při prvním spuštění aplikace bych doporučil přepnout si jazyk z pro mě méně pohodlné španělštiny do přijatelnější angličtiny. Kdykoli je možné si je prohodit nazpět v sekci options. V ní také naleznete zapnutí/vypnutí hudby a zvuků či přepínání mezi celoobrazovým módem a oknem. Jak vidno, docela prosté. Ostatně jako celá hra. V nabídce vás ani nic moc dalšího zajímat nebude, tak se podívejme na samotnou hru. Po kliknutí na play se nám ukáží čtyři klávesy, kterými zároveň svého favorita ovládáte. Jakmile některou zmáčkneme, aktivuje se závodník pod ní schovaný. Co je trochu matoucí, je fakt, že například šipka nahoru je umístěná úplně napravo a přitom ovládáte žabáka na straně levé. Pak se divíte, že reaguje nesprávně, a to je zdrojem dobré zábavy a zlomyslnosti. Pozor na to. Každý účastník reprezentuje jednu barvu – jsou to zelená, žlutá, modrá a červená. Nahoře na obrazovce vidíme osu závodu po čtvrtinách se znázorněnými body. Trasa se náhodně generuje, což je poměrně důležité.

PiX Frogger 2

Nezbývá než začít mačkat klávesu a přibližovat se tak cíli. Ačkoli je začátek bezpečný a slouží k vytvoření náskoku, záhy se dostaneme k první cestě, kde se prohánějí pomalé náklaďáky a nebezpečně rychlé sportovní modely. Nezbytná je dobrá strategie. Jakmile jste vpředu, automaticky se obraz přetáčí a zadní protivníci jsou proti své vůli tlačeni dopředu, ideálně pod kola smrti. Jako tahoun však zase dobře nevidíte trasu před sebou, což také vybízí ke srážce. Průběžné skóre se zobrazuje v dolní části ve sloupci za vaším borcem. Hra není nijak časově ani bodově omezena. Dokud se neomrzí, hrajte.

PiX Frogger 3

Zpracování PiX Frogger je stejné jako jeho princip. Prosté a tím rozhodně nemyslím špatné. Vzpomínáte si například na hru Červi? Tak jednoduchý princip měla, ale fungovalo to. Vše je dokonale průhledné. Postačí šikovnost, strategie a nezbytné štěstí. Samotného hráče PiX Frogger brzy omrzí, ale ve skupině je to zábava i na hodinu. Dynamická oživující hudba, která se neustále opakuje, se hodí na míru. Ovládání snad nemohlo být jednodušší. Doufám, že se pracuje na nové verzi, kde by bylo více možností. Třeba delší trať, rozmanitější auta, nápaditější nebezpečenství a pár dalších drobností.

root_podpora

PiX Frogger 4

Pokud se neštítíte žab a máte chuť na (co se pravidel týče) jednoduchou hru, rozhodně si vyzkoušejte PiX Frogger. Příjemně strávený čas s kamarády. Zábava zaručena.

Instalace se nese v duchu hry – stačí na domovské stránce kliknout na tučňáka a stáhne se archiv. Ten rozbalíme, spustíme binárku pixfrogger a můžeme hrát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku