Hlavní navigace

Názor k článku Plány a novinky pro GNOME 3 od Heron - Doteď prostě adresářový strom někam nakopíruji (nebo udělám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2009 10:10

    Heron
    Doteď prostě adresářový strom někam nakopíruji (nebo udělám např. 'tar czf fotky_datum.tar.gz fotky/') a jsem v suchu.

    Bohužel nejste v suchu. Už dneska je problém zachovat při archivování např. ACL a rozšířené atributy souboru. Což jsou věci, které tu jsou s námi již hodně dlouho. Aby mě nikdo nechytnul za slovo, netvrdím, že to zálohovat nelze. Jistě že lze. Ale obecná podpora v archivačních nástrojích neexistuje. Bohužel ani obecná podpora od systémů souborů.

    Štítky nad soubory (tak jak si je představuji já) rozhodně nemohou být uloženy v nějaké DB. Musí je umět samotný systém souborů. A aplikace, tak jak se dnes ptají třeba na datumy vytvoření, tak se budou stejným mechanismem ptát na tagy.

    Dnešní implementace jsou šílené. Pro hudební soubory si DB tagů (získaných tu z ID3, tu z internetu, tu na základě preferencí uživatele) udržuje přehrávač. Pro fotografie si (v základu stejnou DB) udržuje nějaký soft galerie. Změníte soft (třeba proto, že nezvládá takový počet fotografií) a o všechny tagy přijdete. Pokud by tagy byly součástí metadat udržovaných systémem souborů, bylo by to bez problémů.

    Zrovna hudební soubory a fotografie představují typická data, pro která je adresářový strom zcela nevhodný. Příklady jsem uváděl výše. V podstatě jde o to, že strom umožňuje přístup na základě pouze jednoho kritéria a tím je cesta k danému souboru. K těmto datům ale potřebujete přístup z mnoha různých "stran". A to už do (jednoho) stromu neumístíte.