Hlavní navigace

Názor k článku Po dvaceti letech měníme diskuse, chceme je udělat užitečnější pro čtenáře od Wasg - Miroslav Šilhavý opět předvádí inženýrský pohled na právo.......

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2019 22:52

    Wasg

    Miroslav Šilhavý opět předvádí inženýrský pohled na právo.... Pokolikáté už? Neochota poučit se, je jedna z věcí, která se bude moderátorům detekovat těžko, a přitom je neuvěřitelně otravná..

    Přečti si, jak je v Trestním Zákoníku definován podvod. Možná tě to překvapí, ale opravdu to není if-then-else, ale definice vysokoúrovňového konceptu. Kdyby to byl výčet věcí, které za podvod považujeme, vždycky by v něm něco chybělo...

    "§ 209 Podvod
    (1) Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.
    ...
    (3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 větší škodu.
    ...
    (6) Příprava je trestná."

    Časem přirozeně vzniká úzus, za jak závažné činy se dává zhruba jaká sazba. Ale není problém soudit i takové varianty podvodu, které se ještě nikdy nestaly, a zohlednit skutečnosti, které jinde nebyly.

    Celé znění zde:
    http://zakony.centrum.cz/trestni-zakonik/cast-2-hlava-5-paragraf-209