Hlavní navigace

Názor k článku Počátky TeXu v Československu: paklík disket a příprava fontů na PC XT od Kiwi - To je právě další nepochopení filosofie TeXu. On...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 1. 2018 13:45

    Kiwi (neregistrovaný)

    To je právě další nepochopení filosofie TeXu. On to totiž ani dělat nemá! Je na autorovi/vyda­vateli, aby si pomocí sady vlastních maker definoval konkrétní podobu toho, co chce publikovat. Lze to udělat i tak, že se napíšou dvě sady stejně pojmenovaných maker - jedna (jednodušší) slouží k náhledu autorovi jen tak nahrubo a druhá k sazbě finálního dokumentu u vydavatele. Ale základní myšlenka je taková, že např. jakožto vydavatel nějakého časopisu dodám autorovi sadu maker, pomocí nichž má napsat svůj článek. Nebo je třeba vydat nějakou knížku či katalogové listy, tak se vymyslí struktura, ta se definuje pomocí sady maker a finální vzhled se pak snadno doladí konkrétní definicí těch maker.

    LaTeX se z mého pohledu v tomto chová nežádoucím způsobem, právě protože implementuje nějakou konkrétní představu a snaží se být přitom univerzální. Sice je možné to různými parametry ovlivňovat, ale výsledek je pak často dost mizerný a v případě, že je třeba změnit něco, co autoři LaTeXu nepředpokládali, že by někdo chtěl měnit, tak se to celé začne rozpadat pod rukama.

    Začínal jsem na LaTeXu, ale to rozčilování, když jsem něco potřeboval malinko jinak než implicitně, mi za to nestojí. Většinu toho, co LaTeX nabízí, v jednom dokumentu nevyužiju a tu malou podmnožinu toho si poměrně rychle a jednoduše implementuji v plainu sám, právě protože to nemusím provazovat s hromadou jiných věcí, jako autoři LaTeXu, a dělá to přesně to, co potřebuji, což je s LaTeXem nedosažitelné.

    Takže rozhodně bych netvrdil, že LaTeX je lepší. Považuji ho za nástroj pro začátečníky, kteří chtějí snadno a rychle vyprodukovat nějaký dokument, který LaTeX standardně nabízí. Ale k profi práci je nezbytné se naučit plain a LaTeX hodit za hlavu.