Hlavní navigace

Názor k článku PocketBook Mini: opravdu kapesní čtečka s 5" displejem od kolemjdoucí - Na upřesnění - WiFi čtečka má (viz manuál...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2014 8:59

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Na upřesnění - WiFi čtečka má (viz manuál - http://download.pocketbook-int.com/515/ug/ww/User_Guide_PocketBook_515_ww%28CZ%29.pdf ) a dokonce s novým firmwarem by mělo jít údajně posílat obsah přes mail a čtečka si to stáhne. Funkci se mi ale nepodařilo zprovoznit (wifi ale funkční je a stáhl jsem touto cestou knihy z Obreey.com).

    Rád bych se ale podělil o osobní zkušenost. Jsem dlouholetým uživatelem Kindla, manželka má také Kindla, v rodině jsou další Kindly a jednou Sony PRS-T1. Náš devítiletý syn si už od léta přál mít také svou "elektrickou čtečku" a protože opravdu hodně čte (průměrně 4 knihy měsíčně - výběr veliký od Roalda Dahla přes různé povídkové a pohádkové knížky až po tlusté knížky od Ransomeho a Tolkiena), tak jsme se rozhodli, že čtečku dostane. Zlákala nás předvánoční akce od Palmknih, kde nabízeli PocketBook Mini za korunu (+ 3 tisíce kredit na knížky, který utratíme).

    Před koupí jsem pročetl recenze, které byly na čtečky PocketBook většinou pochvalné, byť to nebylo přímo na Mini, ale na větší sourozence. HW vybavení PB Mini je podobné jako na PB Basic, firmware prakticky stejný, takže věci typu rychlost systému a podpora jsou stejné (navíc ten GHz procesor dával naději, že bude prostředí rychlé). Říkal jsem si tedy, že když je tolik chvály, nebude chybou si PB pořídit. Rozhodnutí bylo ryze finanční (čtečka za korunu, nechtěl jsem zatím synovi kupovat moc drahou "hračku"), ale po recenzích jsem si říkal, že by to nemělo být špatné.

    Když jsem dostal PB do ruky, tak jsem se nestačil divit a těžko hledám aspoň nějaká pozitiva. Jedním z těch pozitiv je velikost, kdy se malý PocketBook vejde i do kapsy dětské bundy, a to včetně dokoupeného pouzdra. A tím výčet pozitiv v podstatě končí. Druhé pozitivum se totiž týká nadšení výrobce, ale to jaksi nestačí...

    Jinak to je jedno zklamání za druhým. Čtečka je neuvěřitelně pomalá, a to srovnávám s tři roky starým Kindlem. Otevření některých knih trvá až 20 vteřin, jakmile je někde v knize větší obrázek, otevření dané stránky znamená zase dlouhé čekání. Samotné čtení už je v pohodě, stránky se "otáčejí" rychle (tedy dokud tam zase není obrázek).

    Čtečka často vytuhne. Zhruba jednou do týdne přijde syn s tím, že mu čtečka nereaguje - na displeji je hlavní menu s přesýpačkami, baterie totálně vybitá (ráno byla plná nebo skoro plná). Scénář je pokaždé stejný - chtěl si vybrat jinou knížku, vlezl na hlavní menu, začalo to přesýpat, tak čekal, až se po minutě přestaly hodiny hýbat a čtečka přestala reagovat. Dlouhé držení vypínače nepomáhá. Teprve až čtečka vymlátí baterii (což jde v takovém případě rychle - za hodinku až dvě je prázdná), tak po připojení na nabíječku čtečka naběhne.

    Prostředí i ovládání je neskutečně těžkopádné, klávesnice u obou kousků (protože jsme zkusili první kus reklamovat a chování je stejné) byla zpočátku tvrdá, některá tlačítka téměř nereagovala (typicky čtyřsměrný ovladač) a oběhala se až po cca dvou týdnech. Displej je v porovnání se starým Kindlem horší, zobrazuje méně odstínů šedé, takže obrázky jsou úplně k ničemu. Překreslování je nespolehlivé, stejná strana se zobrazuje různě. I při zapnutém překreslování černá/bílá (neboli resetování displeje, jak je to popsáno v článku) po každé stránce zůstávají občas na displeji duchy a artefakty.

    Pohyb v menu je fakt strašný, návrat zpět jak v menu, tak i z knihy je naprosto neintuitivní a zdlouhavý. Cokoli nastavit je zdlouhavé a napsat heslo pro wifi bylo... no, nějak nemám slov, pokud si mám vybrat mezi upřímností a slušností.

    Upřímně řečeno - za korunu dobrý, ale dát za to víc jak tisícovku je nesmysl.

    Přitom reakce výrobce jsou vynikající, podpora formátů velmi dobrá, výrobce navíc přidává další věci, takže podpora solidní, ale ty základní věci jim unikají a provedení kulhá na všechny čtyři nohy. Kindle je možnostmi výrazně omezený, ale to, co umí, dělá bez problémů, ovládání je promyšlené a jde "na ruku" (typicky třeba obracení stránek, které je na Kindlu pohodlnější a více po ruce, nebo pohyb v menu).

    Pro mne je tohle první a rovnou i poslední zkušenost s PocketBookem. To zařízení je jedno velké zklamání v kompaktním balení a až stávající Mini odejde (a spíše mnohem dříve), koupím synovi čtečku od jiného výrobce. Nechci říct, že to bude nutně Kindle, protože třeba v úvodu zmíněný Sony PRS-T1 je velmi dobrá čtečka, takže nejsem vyloženě upnutý na jediného výrobce a konverze formátů mi nedělá problémy (knihy nakupujeme se socDRM, žádnou knihu s tvrdým DRM nekoupím, to si ji raději sám převedu z papíru, což jsem už několikrát udělal).

    Ironií je, že se mi o víkendu dostala do ruky jiná čtečka od PocketBooku, konkrétně PocketBook Basic a ty problémy byly na chlup stejné jako u PB Mini - pomalost, chyby v překreslení, mizerné ovládání a dle zkušenosti majitele, tak i občasné vytuhnutí a kupodivu i malá výdrž (čtečka mu vydrží cca 12 hodin čtení a má ji teprve rok; synův PB Mini vydrží cca 3 dny, ale on si občas pustí i Sudoku a nějakou další app, co tam má, takže jsem nízkou výdrž přisuzoval tomu). On to chování ale považoval za normální! Jinou čtečku neznal, takže neměl srovnání a výdrž i stabilitu bral jako běžný stav.

    Takže PB Mini bych rozhodně nikomu nedoporučil a už vůbec ne někomu, pro koho by to byla první čtečka. Takový člověk pak nabude dojmu, že elektronické čtečky jsou pomalý a zabugovaný šmejd s mizerným zobrazením a veškerá chvála v recenzích je nemístná. To ale není pravda, protože existují opravdu dobrá zařízení.