Hlavní navigace

Podpora Xeon Phi mizí z GCC, LXQt 1.2 stále na bázi Qt5

6. 11. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Root.cz
Týden v KDE přináší nejen chytřejší KRunner a vylepšení Discoveru, Intel Arc se obejde i neobejde bez Management Engine. LXQt 1.2 je stále na bázi frameworku Qt5, z GCC mizí podpora Xeon Phi.

Týden v KDE: nejen chytřejší KRunner

I uplynulý týden se v projektu desktopového prostředí KDE děly zajímavé novinky. Nate Graham ve svém přehledu na úvod vyzdvihuje chytřejší KRunner, proti kterému už by měly skončit výtky, že často „nahoře“ do výsledků dává věci nepodstatné a ty důležité nikoli. Například systémová nastavení, jejichž název stránky se shoduje s hledaným řetězcem budou ve výsledcích výrazně výše, totéž platí i pro další prvky s přesnou shodou hledaného názvu. Vyhledávání časové zóny v KRunneru (“Time CET” či “Time Shanghai”) nově ukazuje nejen aktuální čas v dané zóně, ale také rozdíl oproti současné nastavené.

Gwenview nově umí změnit jas / kontrast / gammu u obrázku. Veškerá globální nastavení hlasitosti jsou k dispozici na příslušné stránce v systémových nastaveních a widget nastavení hlasitosti tak už nemá svou vlastní stránku s nastavením. Díky tomu také KDE konečně dostalo opravdu globální nastavení ztlumení zvuku, plus je zde společný maximální limit hlasitosti 150 %.

Při používání offline aktualizací lze v Discoveru zobrazovat změny (changelog) u jednotlivých balíčků, tak jako u online aktualizací. Wallpapery z výběrového okna lze „drag&dropovat“, například do grafických editorů či správců souborů. Na uzamčené obrazovce nově stačí jen stisknout Esc, aby se obrazovka vypnula. Jede-li počítač připojený k elektrické síti v Performance režimu a nějaká aplikace žádá o Power Safe mód, objeví se indikace v hlavní liště.

Oproti minulému týdnu zůstalo k řešení 11 chyb s vysokou prioritou, počet malých 15minutových klesl z 56 na 50 a celkově tvůrci opravili za poslední týden 133 nahlášených chyb. Mezi opravami je například funkční podpora globálních menu v Kritě 5.1 či správné škálování X11 aplikací při běhu na Waylandu tam, kde je nastaveno „Legacy apps scale themselves“.

LXQt 1.2 stále na bázi Qt5

Nedlouho po vydání verze 1.1 přichází desktop LXQt s aktualizačním vydáním verze 1.2.0. Revoluce se stále nekoná, LXQt i nyní staví na Qt5, konkrétně poslední LTS verzi frameworku, tedy Qt 5.15. Novinek je poskrovnu, přesto potěší.

Správce souborů LXQt dostal historii vyhledávání, s oddělenými seznamy pro vyhledávané názvy a obsah. Zjednodušuje se i výběr souborů v detailním zobrazení (tažením myši mimo názvové sloupce), opraven je i jeden problém s během na Waylandu.

QTerminal lze nově používat jako Qt Plugin a má i lepší parsování příkazů (s předvolbou -e). Vyřešen je vleklý problém se zobrazováním chybných ikon u nově instalovaných aplikací, oprava zamířila do komponenty libQtXdg. Předběžné změny pro budoucí běh na Waylandu byly provedeny v LXQt Session. V PCManFM-Qt i souborových dialozích lze zrušit provedený výběr souborů/adresářů pomocí klávesové zkratky Ctrl+D. Kompletní přehled novinek je k dispozici na GitHubu projektu.

Podpora Xeon Phi mizí z GCC

Z balíku GNU Compiler Collection mizí vzpomínka na předposlední pokus Intelu o pořádné grafické karty, kdy z původního projektu Larrabee později vznikly mnohojádrové výpočetní produkty rodiny Xeon Phi. Tato architektura Many Integrated Core (MIC) až dosud měla v GCC podporu, nyní ale Xeon Phi offloading mizí, generačně v době aktuální verze GCC 13 – premiéra přitom proběhla s GCC 5.

Jde o logický krok, Intel produktovou řadu Xeon Phi ukončil už před pár lety a není důvod pro tyto produkty z nostalgie držet podporu v projektu GCC. Produkty Xeon Phi postupně zastarávají či vlastně už víceméně zastaraly. Už je nepodporuje ani Linux jako takový, pročež pro různé legacy aplikace je potřeba držet se některé ze starších LTS verzí jádra s podporou (jádro 5.4.xxx a starší), totéž tedy platí už i pro GCC, ze kterého mizí necelých 76 tisíc řádků zdrojového kódu.

root_podpora

Intel Arc se obejde – neobejde bez Management Engine

Zavádějící titulek si nejprve rozveďme podrobněji. Před pár desítkami hodin začala kolovat informace, že pro aktualizaci firmwaru karet rodiny Intel Arc prý bude potřeba používat platformu Intel x86 a nic jiného, protože mechanismus využívá právě zabezpečené cesty přes Management Engine (HECI-over-MEI), napsal Richard Hughes na svém Twitteru. Tedy že tyto karty nepůjde firmwarově aktualizovat ani na AMD, ani na jiných platformách jako POWER.

Twitterový účet Intel Graphics na to reagoval prohlášením, které uvádí, že pro aktualizaci firmwaru není vyžadován CSME. Aktualizace bude fongovat na Intelu i AMD, produkty Arc používají vlastní Graphics Security Control pro aktualizace firmwarů existující cestou typu protokolu rozhraní HECI. Avšak ani slovo o POWER apod. Dejme tomu tedy pár (tý)dnů, aby se situace vyjasnila kompletně, já mohu pouze za sebe dodat, že firmware grafické karty jsem za život aktualizoval asi pětkrát, a to vždy u předprodejního testovacího vzorku Radeonu či GeForce ještě před uvedením na trh. Je samozeřjmě důležíté dát zákazníkovi spolehlivou a obecně funkční cestu pro aktualizace firmwarů, nicméně zase tak často se tyto úkony neprovádějí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.