Hlavní navigace

Názor k článku Podvržené jméno a změna PDF po podepsání? Pro většinu PDF čteček žádný problém od Miroslav Šilhavý - Řešíte neproblém. Vizuální stránka PDF není důležitá. Můžete vzít...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2019 11:58

    Miroslav Šilhavý

    Řešíte neproblém. Vizuální stránka PDF není důležitá.

    Můžete vzít PDF, vložit do něj vlastní obsah, vlastní obrázek, vlastní text - cokoliv. A pak podepsat (bez vizualizovaného certifikátu). Takže můžete klidně i vložit obrázek, který se bude tvářit jako "elektronický podpis", nebo tam nakreslíte klikyhák, nebo tam vložíte třeba obrázek z clipartu.

    Poté podepíšete dokument. Podpis NENÍ to, co je viditelné. Podpis se musí kontrolovat ve vlastnostech podpisů.

    Podobně musíte kontrolovat, jestli druhá strana před podpisem neprovedla v dokumentu nějaké změny (případně revidovat, jestli jsou v pořádku). Pokud k podpisové vizualizaci připíše "Prof. Albert Einstein", je to důvod listinu odmítnout.

    Je to úplně stejné jako úkon "uznání vlastního podpisu" u notáře (§ 74 zákona o notářích: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-358#p74: "nebo podpis na listině se již nacházející před ním uznala za vlastní"). V takovém případě notář nehledí na to, co čte v podpisu - může to být nečitelný klikyhák, může ten podpis vypadat všelijak podobně. Notář ale vystaví doložku, že podpis je uznán za vlastní. Příjemce listiny pak nestuduje jak podpis vypadá, příjemce listiny zajímá ověřovací doložka.