Hlavní navigace

Názor k článku Pohled programátora na mikroprocesory ARM od Biktop - Já jsem nenapsal nepracující, ale odsuzující. Připadá mi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2012 11:46

    Biktop (neregistrovaný)

    Já jsem nenapsal nepracující, ale odsuzující. Připadá mi to podobně směšné, jako kdyby mi nějaký truhlář řekl, že bez horní frézky a stolní pily se nedá nic udělat a "bludy", že nejjemnější finesy a detaily stejně nejlépe uděláte jedině s pomocí dlátek a vyřezávacích nožů, šíří jen jacísi fanatičtí zastánci ruční práce a že udělat nábytkový komplet bez elektrického nářadí je prakticky nad lidské síly. Nešlo by o problém toho nářadí, ale o to, že daný truhlář má obě ruce volšový, když je práce s klasickými truhlářskými nástroji nad jeho síly. Pak se procházíte nějakým zámkem a co místnost, to důkaz nesmyslnosti výše uvedeného tvrzení.

    Nikoho nenutím, aby něco dělal v assembleru, ale ať proboha netvrdí, že se v něm nějaký projekt nedá udělat pro přílišnou složitost nebo že vyšší jazyky ho překonávají v rychlosti či hustotě kódu.
    Povídačky o tom, kolikrát je programátor v assembleru méně produktivní, než jeho kolega pracující ve vyšším jazyce, jsou taky spíše z říše fantazie a obecně rozšířených nepravd lidí, kteří v assembleru v životě nic většího nenapsali.
    Hlavními výhodami programovacích jazyků je to, že jsou (1) přenositelné a (2) nevyžadují od vývojáře tak podrobné znalosti architektury. Do vývoje FORTRANu se nepouštěli kvůli tomu, že by programátoři v assembleru byli neproduktivní, ale aby si program na výpočet turbíny mohl napsat sám inženýr, který tomu rozumí, a nemusel to složitě vysvětlovat programátorovi a při přechodu na jiný počítač nemusel začít zase od nuly.
    Neříkám, že to jsou nějaké zanedbatelné výhody - naopak! Jsou to právě tyto dvě věci, jež činí assembler nedoporučovaným nástrojem, není-li jeho použití opravdu nezbytné. Ale určitě to není nějaká nižší produktivita práce v něm. Zvláště na architekturách, používajících algebraickou formu zápisu assembleru, je docela dobře vidět, že rozdíl mezi jím a např. v současnosti hojně užívaným jazykem C je mnohem menší, než si spousta lidí připouští.