Hlavní navigace

Pokud chcete starý Firefox, jsou jen dva (tři) alternativní klony používající Gecko

27. 11. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Firefox 57 definitivně skončil s podporou starých technologií XUL/XPCOM. To ale neznamená, že by se věci nechopili jiní, kteří je chtějí udržet v běhu v prohlížeči vycházejícím z Firefoxu.

Moc jich není

Úvodem je ale potřeba hned krotit nadšení. Vedle samotného Firefoxu existují prakticky už jen dva tři další prohlížeče, které vycházejí z Firefoxu <57 a tedy podporují XUL / XPCOM. Obecně vzato je většina prohlížečů, které nejsou součástí velké rodiny těch nejznámějších (tj. Chrome, Opera, Firefox, Edge, Safari) beztak postavena na jiném jádru než Gecko (klasické jádro Firefoxu). Obvykle většina projektů dříve či později přešla na WebKit či odvozená jádra (Blink).

Firefox s XUL/XPCOM stále existuje

Firefox 57 jakožto první vydání zcela převedené do Webextensions éry není jediným aktuálně podporovaným. Až do jara/léta příštího roku bude Mozilla stále podporovat, a tedy i vydávat nové dílčí aktualizace – Firefox 52.8 vyjde 8. května, zhruba ve stejné době jako nástupnické ESR vydání Firefox 59.1 (řada 59 se poprvé objeví v březnu 2018) a také standardní Firefox 60.

Dá se tedy říci, že aktualizace řady Firefox ESR přejde o verze podporující XUL/XPCOM (52.x) na verzi s pouze Webextensions (59.x) s vydáním Firefox 59.2 ESR dne 3. července 2018.

Tor Browser také jen dočasně

Jelikož prohlížeč v rámci projektu Tor vychází z Firefoxu ESR, výše uvedené bude po určitou dobu platit i pro Tor Browser. Ten aktuálně staví na Firefoxu 52.x ESR a minimálně do léta příštího roku je technicky vzato tedy též cestou k získání Firefoxu na bázi „staré“ architektury.

Nicméně pokud uživatel netrpí přílišnou paranoiou, nebo není prokazatelně v hledáčku nějakých třípísmenných vládních agentur, asi není moc důvodů, proč používat Tor Browser namísto Firefoxu ESR.

Tor 7.x
Autor: David Ježek

Tor Browser 7.x

Bledý měsíc a Bazilíšek

Pale Moon v současné podobě se zrodil z úsilí jediného člověka jménem M.C. Straver. Původně však projekt sahá až do éry před Firefoxem 4, kdy přinášel určité výkonnostní optimalizace, které samotný Firefox nepoužíval. Později s připravovaným přechodem Firefoxu na vzhled Australis (stalo se tak s verzí 29) přešel od kódu Firefoxu na vlastní jádro, které samozřejmě začalo svou existenci jako fork Gecko. Jádro se jmenuje Goanna a přechod na něj provedl Pale Moon před dvěma roky.

V současnosti je Pale Moon vzhledově prohlížečem odpovídajícím Firefoxu 4 až 28. Zachovává podporu binárních komponent, XUL/XPCOM/XBL, NPAPI a další vlastnosti. V tuto chvíli platí, že tvůrci chtějí v tomto duchu pokračovat i nadále, čili pokud vám vyhovuje starý dobrý vzhled Firefoxu zhruba z let 2010 až 2014, pak je Pale Moon dobrou volbou.

Pale Moon 27.x
Autor: David Ježek

Pale Moon 27.x

Ze stejných základů vychází nově představený prohlížeč Basilisk, který lze volně řečeno označit za Pale Moon s vzhledem Firefoxu 29 až 56, tedy Pale Moon s vzhledem Australis. I pro Basilisk platí zachování podpory XUL/XPCOM či NPAPI, navíc ale z povahy kódu odpovídajícího novějšímu Firefoxu plyne určitá podpora pro Webextensions či DRM. Autorem tohoto prohlížeče stvořeného 17. listopadu 2017 je opět M.C. Straver.

„Ohnivá“ → „Vodní“ liška

Poslední odnoží Firefoxu, která zachovává zpětně kompatibilitu se starými rozšířeními a používá XUL, je Waterfox. Zakladatelem projektu je Alex Kontos (studující Univerzitu v Oxfordu), který v roce 2011 za účelem vývoje Waterfoxu založil stejnojmennou společnost. Při kompilaci prohlížeč využívá i modernější instrukční sadu AVX, je kompatibilní s většinou rozšíření pro Firefox a také s 64bit NPAPI pluginy. Na 64bitových strojích by měl být viditelně svižnější než Firefox.

Jeho součástí není Adobe DRM, služba Pocket ani standardní sběr dat ve Firefoxu, Encrypted Media Extensions či telemetrie. Pokračující podporu XUL/XPCOM ve Waterfoxu uvádí Alex na svém LinkedIn profilu jako jednu z pracovních náplní ve společnosti Waterfox, přičemž jedním dechem dodává, že podrobně sleduje i vývoj v rámci Mozilla Quantum. Pokud můžeme dopředu usuzovat, Waterfox může výhledově nabídnout architektonicky pokročilejší základ Firefoxu (verzí 57+) v kombinaci s XUL/XPCOM/NPAPI, pokud to bude technicky proveditelné.

Seamonkey, následnice staré dobré Mozilla Suite

Pro aktuální řadu 2.49 bylo rozhodnuto o překlopení používané zdrojové větve Firefoxu právě na 52.x ESR, aby se získal delší čas na řešení. Seamonkey doufá, že spoustu věcí vyřeší ve spolupráci s lidmi z Thunderbirdu, kteří stojí před stejným problémem. Sami autoři nicméně neplánují udržovat podporu XPCOM / NPAPI vlastními silami. Prozatím tak platí, že nevědí, jak dlouho podporu klasických rozšíření udrží. V plánu ale momentálně není přepnout Seamonkey na jiný fork Gecko (čímž je myšlen Pale Moon či Waterfox), právě s ohledem na omezené programátorské síly těchto projektů.

Z hlediska Seamonkey tedy platí, že zatím je vše použitelné stejně jako u Firefoxu ESR, ale do budoucna není vůbec jasné, jakým směrem se projekt posune.

UX DAy - tip 2

SeaMonkey 2.49.x
Autor: David Ježek

SeaMonkey 2.49.x

Budoucnost potenciálně růžová

Pokud pomineme dočasnou dostupnost aktuální verze Firefox ESR ještě s podporou XUL/XPCOM, zbývají nám vlastně jen dva (tři) webové prohlížeče odvozené z Firefoxu a podporující uvedené záležitosti. A o obou lze říci, že jde prakticky o „one-man show“, nebo minimálně o programy, jejichž vývoj ani zdaleka nezajišťuje tolik lidí jako v případě Firefoxu či Chromia a kde není příliš velká jistota dlouholetého vývoje schopného držet krok s přicházejícími webovými standardy, rozhraními či obecně inovacemi.

Přesto je však dobře, že projekty Pale Moon, Basilisk a Waterfox existují, neboť je nenulové množství výtečných starých rozšíření pro Firefox, která nemají ve WebExtensions žádnou rozumnou náhradu a je hodně velké množství rozšíření, jejichž náhrada je nedostatečná či slátaná horkou jehlou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.