Hlavní navigace

Názor k článku Poslední volný bit IP hlavičky: jak signalizovat zahlcenou linku od Filip Jirsák - Chtít, aby autoři standardů klarifikovali texty je hloupé,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2020 15:44

    Filip Jirsák

    Chtít, aby autoři standardů klarifikovali texty je hloupé, nesmyslné a nefunkční?
    Vy jste chtěl, aby tam místo must bylo should. To je hloupé a bylo by to nefunkční.

    Podle mě se oprávněně očekává, že autor textu standardu píše jednoznačně a ve své oblasti by měl být na vyšší úrovni, než ti, kteří standard následují.
    Nezapomněl jste, že se bavíme o standardu z roku 1980? Ten standard byl zamýšlen pro propojení stovek, možná tisíců zařízení ve specifické sféře. Dnes je o 40 let později, ten standard se používá pro propojení miliard zařízení, streamuje se pomocí něj 4K video, dělají se pomocí něj živé hovory přes celou planetu, řídí se přes něj auta, provádějí operace. Našel byste málo takhle úspěšných standardů.

    Variant, jak naformulovat větu správně je víc - zvolili ji nešťastně.
    Já jsem ale kritizoval to, že váš návrh na „opravu“ je ještě mnohem horší a nefunkční. V tom standardu je napsána ta výše parafrázovaná věta: „In general, an implementation should be conservative
    in its sending behavior, and liberal in its receiving behavior.“ Dále je to rozvedené „should
    accept any datagram that it can interpret (e.g., not object to technical errors where the meaning is still clear)“. Ano, mohlo by to to u jednotlivých rezervovaných bitů být explicitně uvedené, že se na přijímající straně má jejich obsah ignorovat. Nicméně žádná jiná interpretace celého standardu stejně není možná, to explicitní uvedení by bylo opravdu jen pro ty, kterým se nechce nad tím ani trošinku přemýšlet a potřebují jen návod, který mohou slepě následovat.