Hlavní navigace

Postal 2: střílečka plná krve a násilí

11. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dílo, které vám dnes přinášíme, je v mnoha směrech kontroverzní. U valné části hráčské obce si získalo oblibu pro svou volnost a z toho vyplývající možnosti. Jiní hru zatratili do samotného pekla pro její druhou stránku, která je temnější než ohoz Darth Vadera. Sadisticky zvrhlé násilí a vraždy všech stupňů.
Postal 1

Postal 2 je zástupcem akčních her z pohledu první osoby. Tým autorů z firmy Running With Scissors nám představuje zvrhlou zábavu takřka neomezených možností. V roli obyčejného chlápka nezvyklého charakteru prožijete jeden týden v rozmezí pondělí až pátek. Plníte z počátku obyčejné úkoly typu nakoupit mléko, ale postupem času se dostane do větších potíží. Přestože hra dává k dispozici možnost vraždit na potkání, konat zvrhlé činy, nemusíte jich ani v nejmenším využít. Hru lze projít s myšlenkou míru na srdci. Není tudíž nutné hned volat o zrušení takových her, které podporují vraždění a hledat za nimi zdroj násilí ve světě. Je ovšem zajímavé, že snad nikdo si neodpustí pár těch zvěrstev, které o nás vypovídají. Jak jsem již napsal, jednotlivé střípky hry jsou pospojované pomocí úkolů, ale vidět v nich duchaplný příběh by bylo marným hledáním.

Postal 5

Nebudeme se zdržovat popisem a rovnou se podíváme do hry. Snad jen menší zastávka v hlavní nabídce, kde se nás při prvním spuštění týká jen položka options. V ní si lze přizpůsobit veškeré aspekty hry. Poté již klikněme na new game a vzhůru do dobrodružství. Objevíme se na kraji města s prázdnými kapsami a chutí na mléko. O pár vteřin později již můžeme být na cestě do obchodu nebo svírat lopatu a doslova urazit hlavu nejbližšímu chodci. Hodit se nám bude nezbytná mapa, která se vyvolává v základu klávesou F. V pravé části obrazovky vidíme pár ikon. Nejvyšší ukazuje aktivní zbraň, níže aktivní předmět a úplně vespod je ukazatel stavu brnění (najdeme-li neprůstřelnou vestu) a života. Jakmile vyprovokujeme policii, přidá se tam ještě ukazatel vaší hledanosti, který samovolně s postupem času klesá. Zbraní a předmětů je k dispozici požehnaně. Dají se dokonce někdy vzájemně kombinovat. Za takovou nejbizarnější kombinaci považuji použití živé kočky jako tlumiče na brokovnici či útočnou pušku. Vydrží ovšem jen omezený počet ran.

Zbraně se řadí do kategorií na palné, chladné, atd. Z počátku budeme vybaveni lopatou, později paralyzérem, brokovnicí, samopalem, vrhacími nůžkami, granátem, plamenometem, kravskou hlavou, kanystrem s benzínem, kterým polijete oběť a poté sekundárním útokem zapálíte a spousta dalších. Je libo cokoli kdykoli pomočit či kopnout chodce do obličeje? Není problém. Myslím si, že na možnosti přijdete sami, a tak je nebudu dále rozepisovat. Jen dodám, že městečko s výsměšným názvem Ráj trpí vlastními problémy. Takže se nejednou stanete svědky přestřelky mezi policií a feťáky, útoku rozzuřeným psem apod. Lokace jsou poměrně rozsáhlé.

root_podpora

Postal 2

Zpracování hry Postal 2 není špatné. Je postaven na enginu Unreal a mnoho detailů potěší. Čas ovšem již pokročil a je nutno vzít v úvahu stáří titulu. Dnes již standardům nevyhovuje, ale přesto si myslím, že nejeden hráč rád zavzpomíná. I přes zřejmý fakt, že se jedná o jednu z nejbrutálnějších her, se dočkala již tří dílů a dokonce filmového zpracování. Svou nevázaností si získala již mnoho fanoušků. Docela návykový kousek přijatelného ovládání. Chcete-li zkusit něco nového, jen do toho. Bohužel cena je značně nadsazená a v nepoměru k Win verzi (cca sto padesát korun). Nechybí samozřejmě nálepka nevhodné do osmnácti let. Oficiální český překlad nenajdeme, takže pro vychutnání si ryzího černého humoru bude znalost angličtiny nezbytná. Nároky na počítač nejsou astronomické už z důvodu jistého stáří hry. Postačí procesor 700 MHz, paměť 128 MB RAM.

Postal 3

Hra je komerční, můžeme si tedy vyzkoušet pouze demo. Po stažení instalátoru ho spustíme (napřed učinit spustitelným, chmod +x). Grafického průvodce pak už zvládne každý, hru spustíme z adresáře, který jsme si zvolili k instalaci, pomocí binárky postal2mpdemo.

Postal 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku