Hlavní navigace

Názor k článku Postfix: generování zpráv o nedoručení jen pro určité cílové domény od Miroslav Šilhavý - Ja z toho mam pocit, ze gmail a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2020 11:17

    Miroslav Šilhavý

    Ja z toho mam pocit, ze gmail a spol, kteri maji na hratky s postou cele tymy lidi a dostatek vykonu si pomalu ale jiste buduji vlastni mailovy standard.

    Ono to tak v podstatě je. Nikdo se nedokázal shodnout na práci na nástupci skoro 40 let starého SMTP standardu. Takže nezbývá, než ho inovovat.

    Google je mistr v "soft" prosazování. Umí bravurně využívat svoji technologickou a obchodní sílu. Dává svá díla k dispozici veřejně a každý má "možnost" technologii implementovat. Malí hráči na to ale, přesně jak píšete, nemají prostředky (a čas). Koncový zákazník, spotřebitel, nevyhnutelně dojde k tomu, že je lepší si zvolit velkého partnera. A v tomto bodě Google získává.

    Dále ze zkušenosti víme, že Google je otevřený do chvíle, dokud bojuje o určitou oblast. Jakmile ji vybojuje, začne kosit silou (např. jeho politika Androidu, kdy na začátku podporoval každého výrobce, dnes už ty slabé odřezává). V tom si Google nezadá s Microsoftem a ostatními.

    Obávám se však, že to nemá řešení. Na Gmailu má svoji poštu podstatná část světa a není jiná možnost než zůstat kompatibilní s Googlem. Vy potřebujete je, oni Vás ne. Jen to nikdy neřeknou, ani nenaznačí, prostě jen pokračují po svém.