Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 12 – bude rok 2019 rokem Postgresu? od Pavel Stěhule - Těch důvodů může být víc - nicméně ty...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2019 18:36

    Pavel Stěhule

    Těch důvodů může být víc - nicméně ty základní: 1) nepoužívá clusterované tabulky podle primárního klíče a zrovna tak operace nad primárním klíčem nejsou nějak speciálně optimalizované 2) postgres používá jeden proces na jedno spojení - to je vůči jednoduchým dotazům příliš drahé, 3) není tam sdílená plan cache, která pro jednoduché dotazy může zafungovat, 4) co vím, tak nikdo z vývojářů to pro takový case netestuje a neoptimalizuje.

    To co je cenné na Postgresu jsou chytré datové typy, bohatá nabídka funkcí a indexů, hodně dobrý optimalizátor, který má co optimalizovat - interně je tam podpora několika různých algoritmů pro join, podpora paralelizace dotazů, atd. Pokud nic z toho nepoužijete, tak je otázkou proč Postgres. Hodně samozřejmě záleží na zátěži. To, že v předchozím odstavci tyto operace nejsou extra optimalizované si všimnete až při zátěži blížící se desítce tisíc transakcí za sec a výše. Pokud máte menší zátěž, tak je to jedno.