Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 12 – bude rok 2019 rokem Postgresu? od Pavel Stěhule - Ten test je zvláštní - jestli jsem to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 6. 2019 18:59

    Pavel Stěhule

    Ten test je zvláštní - jestli jsem to pochopil, tak je to o rychlostech INSERTu (z toho videa ale nejde pořádně nejde odhadnout, co to dělá). MS SQL i v Express edici je psaný primárně pro Windows (vlastně pouze pro windows). Oracle i Postgres jsou naopak primárně Unix databáze - vnitřek Oracle neznám, ale o Postgresu se dá říct, že je to primárně Unix databáze, kterou lze spustit na windows, která nevyužívá žádné speciální optimalizace pro win. U téhle úlohy je to primárně o tom, kolik Vám dá operační systém IO. Postgres používá filesystém API bez jakékoliv prioritizace - a koneckonců dá se předpokládat, že Microsoft bude mít svou databázi pro svůj operační systém vyladěnou (a naopak). Z toho videa se vůbec nedá říct, v čem je problém - není vidět zátěž CPU, IO a já vůbec neznám .NET driver, abych odhadnul v čem je problém.

    Na tom Vašem příkladu v podstatě není co optimalizovat - je to vlastně jen asi o konfiguraci shared buffers, aby se vám v RAMce udržely důležité části indexů. Případně možná o vypnutí synchronního commitu. Jinak ty phorox testy jsou pro praktický život dost na nic. Určitě nikdy nebudete mít a ani nechcete mít stejnou zátěž jako generuje pgbench. Je tam hromada dalších faktorů, které mohou mít vliv, a syntetické testy nic neříkají o normální zátěži, stejně tak o zátěži, kterou může generovat vaše aplikace.