Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 13 s řadou důležitých interních optimalizací od Pavel Stěhule - Co vím, tak žádné compatibility levely a podobné...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2020 13:36

    Pavel Stěhule

    Co vím, tak žádné compatibility levely a podobné funkce nebudou. Kdysi se to zkoušelo (někdy možná v 7 řadě) a zkušenosti, co s tím byly, děsí ty hlavní vývojáře dodnes. Prostě Postgres garantuje absolutní kompatibilitu v rámci major verze a její 5 leté podpory. Ono zase těch nekompatibilit opravdu u drtivé většiny uživatelů je minimálně.

    Některé věci by bylo možné podporovat docela jednoduše, u některých se zase neví, jestli je to chyba nebo vlastnost, a zrovna například u optimalizací udržovat paralelně několik variant optimalizátoru není udržitelné. Prostě, když aplikace nezafunguje, tak je potřeba sáhnout do aplikace, protože jedině tam je možné problém vyřešit. A pokud to nelze, tak je možné (samozřejmě s určitými riziky) zůstat na poslední verzi, která funguje.

    Co se týká konfigurace, tak většinu věcí můžete nakonfigurovat speciálně pro databázi ALTER DATABASE nebo pro uživatele ALTER ROLE. A to co nejde, tak nejde z důvodu architektury. Pokud je shared buffers per instance, tak jej nelze konfigurovat per databáze. Pokud myslíte spravovatelností to, že admin může přiohýbnout chování databáze víc než nastavením pár parametrů, tak to v Postgresu asi nikdy nebude. Naopak cílem je, aby databáze byla jednoduše administrovatelná, aby to co jde, bylo relativně jednoduché - vůči Oracle je to triviální (záměrně).