Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 8.3: nejen razantní navýšení výkonu od Pavel Stěhule - PostgreSQL ma daleko do idealu i do dokonceni....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2007 20:47

    Pavel Stěhule
    PostgreSQL ma daleko do idealu i do dokonceni. Uz ted je ve fronte dost patchu na verzi 8.4. Mne treba dost mrzi chybejici podpora COLLATES, coz vidim asi jako nejvetsi nevyhodu. A je pravda, ze replikace v pg, pri silne zatezi, vede dost k velkemu loadu a pak i k nestabilite systemu.

    @1. Drivery nejsou soucasti projektu, coz tedy neomlouva. Zrovna tak jak je nedokonale JDBC je dost omezene i OLEDB. U JDBC bych rekl, ze je problem spis v lidech, u OLEDB jsou problemy v technologii, neb napsat korektni driver zrejme dovedou jen u Microsoftu. V nejlepsim stavu je patrne driver pro .NET.

    @2. Teoreticky by se melo objevit slony II. Alespon 8.3 obsahuje nektere patche, ktere SlonyII vyzaduje. Jinak SlonyII je separatni projekt, takze se mozna objevi drive nez za rok. Jednim z cilu 8.4 je prepsani mechanismu LISTEN/NOTIFY, coz je prave to hrdlo, ktere limituje SlonyI. Realne si myslim, ze neni sance, ze by 8.4 obsahovala podporu replikaci. Patrne se bude pokracovat v lepsi podpore prubezneho zalohovani, ale to je vse. Je mozne, ze s necim prijde EnterpriseDB.

    @3. Druhy cil 8.4 je nahrada FULL VACUA. Nicmene uz ted by melo dost pomoci HOT updates. Automaticke dropnuti indexu mi prijde jako docela drsna zalezitost. Mozna by stalo za uvahu vytvorit dalsi variantu vacua neco jako VACUUM FULL REINDEX ANALYZE :). V 8.4 by mela obsahovat evidenci stranek obsahujici mrtve zaznamy. Tudiz FULL FACUUM nebude skenovat celou tabulku, ale pouze prislusne stranky. To by melo celou operaci urychlit.

    @4. Souvisi s evidenci volnych stranek. Kdyz naalokuji dopredu 500M, musim odpovidajicim zpusobem zvednout FSM. V podstate je to mozne uz ted .. napr. naplnit tabulku milionem zaznamu, dat delete, nechat jeden zaznam a VACUUM. Nesmi se spustit FULL VACUUM. A asi by to slo napsat i cisteji. Ale urcite to neni na poradu dne, pokud to neprijde od EDB a pokud nedokazi prokazatelne prinos. Zatim, bez evidence mrtvych stranek, by predbezna alokace znamena jen zpomaleni VACUUM.

    Od toho je open source, ze lidi delaji na tom, co je bavi. Budto delaji zadarmo ale bez zavazku nebo komercne (za standardnich podminek). Za 3K$ mesicne si myslim, ze by se nekdo mel najit (tady nebo na vychod od nas). Kdybych umel javu, tak bych do toho sel sam :).

    Sun urcite dela pro PostgreSQL hodne, ale take z toho ma profit. Diky Sunu, resp. vyvojaru z Prazske pobocky, PostgreSQL na Solarisu bezi docela dobre (hlavne je rychle fixovan) a je tu jeden nebo dva experimetalni projekty. Na Solarisu a na Sun serverech se s Postgresem uz ted delaji veci nad kterymi zustava rozum stat. Ostatne o tom byla Joshova prednaska v Praze.