Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 9.0: nový začátek od Tomáš Vondra - Mě hlavně není jasné čeho tímhle setupem vlastně...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 3. 2010 10:50

    Tomáš Vondra

    Mě hlavně není jasné čeho tímhle setupem vlastně chcete dosáhnout …

    I kdyby to nakrásně z nějakého záhadného důvodu fungovalo (přes Pavlovy argumenty proč to spolehlivě fungovat nebude), tak mi uniká smysl toho sdíleného disku. Replikace se v zásadě používá v případě že (a) potřebujete záložní systém a nebo (b) rozložit výkon na víc strojů:

    (a) zálohování

    V tomto případě většinou na slavech nepotřebujete provádět dotazy, stroj tam prostě jenom sedí a „čeká“ až produkce spadne a on se přepne do pozice mastera. Tudíž vás nějaké drobné zpoždění mezi zápisem na masteru a propagací na slave moc nevzrušuje (navíc s hot-standby to bude minimální).

    Navíc ten sdílený disk představuje „single point of failure“ tj. například pokud selže hw nebo pokud master při odchodu nějak brutálně rozvrtá ten datový adresář (byť se mi nikdy nic takového nestalo), tak nemáte nic. A to je u zálohování trochu problém …

    (b) rozložení výkonu

    V případě databází je nejčastějším bottleneckem bezpochyby I/O (na HDD). Tím že používáte sdílený disk tak to zatížení I/O v podstatě nijak nerozkládáte protože všechno jde přes jeden diskový systém (řadič, fyzické disky, …). A navíc to jde ještě přes síť což přidává další latenci (jak moc záleží na síti, síťovkách, atd.).


    Čili ani v jednom případě by použití sdíleného disku nebylo funkční řešení …

    PS: Jako jo, mohli bysme se bavit o řešeních sdílených discích typu SAN apod. přes které by to teoreticky mohlo fungovat (ale ne pro PostgreSQL, viz. Pavlův příspěvek).