Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL 9.1 aneb stále vpřed od Pavel Stěhule - To je v pohodě - diskuzí se tříbí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2011 19:25

    Pavel Stěhule

    To je v pohodě - diskuzí se tříbí názory a navíc třeba Vás to chytne a napíšete do Postgresu :)

    Vývoj PostgreSQL má svá pravidla - začíná obhajobou návrhu a to před všemi vývojáři přihlášenými v pg-hackers, přičemž platí pravidlo, že nikdo nesmí být zásadně proti - nefunguje tam demokratické hlasování, kdy platí, to co se líbí většině. Občas je to docela o nervy, ale tím se člověk nejvíc učí - oponují vám jedni z nejlepších kodérů - a když to člověk vydrží a na něčem se dohodne, tak se fakt dost naučí - je to dobrá škola - jak vyjednávání, tak programování.

    Zpátky k triggerům - myslím si, že byste automaticky generovanou procedurou narazil (je to můj názor - názor hackers může být jiný). Mezi vývojáři je averze k automaticky generovaným objektům, které mohou žít vlastním životem - a teď si vybavím pouze typ Serial a indexy u primárních klíčů. Jednak musite řešit závislosti, druhak přístupová práva a do třetice místo jedné systémové tabulky musíte editovat minimálně dvě systémové tabulky - teď vše musí fungovat za chodu bez zamykání - uvnitř transakce s možností rollbacku. Jednodušší (architektonicky) nikoliv na kódování je rozšíření systémové tabulky s def. triggerů o možnost uložení zdrojáku triggeru a specifikaci PL jazyka. Tím odpadne veškerá komplexnost z evidence závislosti.

    Jen tak pro informaci přihodím pár odkazů http://wiki.postgresql.org/wiki/Submitting_a_Patch https://commitfest.postgresql.org/action/commitfest_view?id=10