Hlavní navigace

Názor k článku PostgreSQL v roce 2009 (PostgreSQL 8.4) od JMarek - Dobrý den, zkusím to k jednotlivým odstavcům: OK, na Oracle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 3. 2009 12:34

    JMarek
    Dobrý den,

    zkusím to k jednotlivým odstavcům:

    OK, na Oracle web-u se špatně hledá. Je to dobře? No, stejně, jak tak koukám, se orientujete spíše na DB2...

    Nevím, kde bych si ten kurz měl objednat... A navíc: firma, která má pověst nejlepší databáze, by se měla snažit o to více, aby jejich produkt byl bez chyb a proto by měla usnadnit zadávání chybových reportů. Tolik můj názor.

    Co se týče ceny za Oracle: mě nevadí, že za to chtějí peníze, ale vadí mi, kolik těch peněz za to chtějí. Ani by mi nevadil nějaký přiměřený zisk. Asi mi nejvíc vadí, že přispíváme (jako univerzita) na to, zda Ellison konečně toho Gatese předežene nebo ne anebo jestli si koupí tu nejnovější, nejluxusnější a nejdražší jachtu jako první nebo až jako druhý. Podle mého názoru toto už není zisk morální, ale nemorální. Já mu to nezávidím, ale nechce se mi na to přispívat. Doufám, že je ten názor pochopitelný.

    Co se týče spec. features: je mi jasné, že si snažíte zjednodušovat práci, ale zase ji komplikujete příp. zákazníkům, protože jim bráníte ve volbě SQL serveru, ne? Já vím, že se SQL vyvíjí, ale domnívám se, že mnoho těch nejnovějších features v žádné normě SQL není a kupodivu se tam _některé_ ani nedostanou...

    Co se týče instalace a prodeje Oracle vývojářskou firmou: domníval jsem se, že se může uživit jen tím vývojem a ne maržemi na produktech, příp. výhrůžkami typu: když to nenainstalujeme my, tak na to od nás nemůžete čekat záruku... Samozřejmě, to je krajnost, do které se nezachází často, ale občas je ta cestička dost našlápnutá.

    Víte: vy se na to díváte z pohledu vývojáře, já spíše z pohledu spotřebitele, kdy vidím, že mě vývojářská firma váže na konkrétní produkt, dokonce na jeho konkrétní (ne zrovna levnou verzi), kdy musím platit ne zrovna levnou podporu... Prostě: nejenže platím za neustále změny v aplikaci (vyprovokované např. legislativou), ale ještě navíc podporu Oracle. A když kvůli tomu, abych mohl reportovat chybu, musím mít speciální školení, tak mi přijde, že ty moje peníze, které za podporu platím, jaksi ztrácí význam, když řeknu tak pěkně fakt, že jsou totálně vyhozené z okna... Uvažoval jste nad tím někdy tímto způsobem? Já vím, vy Oraclu snad ani neplatíte, protože vývojářská licence je zdarma, ne?

    Co se týče ssh -X, taky jsem to kdesi zkoušel a tehdy mi to jaksi nešlo (to byla asi verzi 9i). Ale věřím Vám.

    Ale když tak pěkně mluvíte o DB2, tak bych měl chuť ji vyzkoušet... Ale myslíte, že je možné na ni přejít, když máme vše na Oracle? No, asi moc ne, když všichni zkoušejí ty features, že... :-)

    No prostě, přeji Vám hodně úspěchů.

    Zdraví
    Honza Marek