Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: cenu za nejdivnější „chytré“ zařízení vyhrává… od FILIP JIRSÁK - Kdybyste to mohl nastavit přes mobil, mokré prsty...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 10. 2020 16:23

    FILIP JIRSÁK

    Kdybyste to mohl nastavit přes mobil, mokré prsty by vás netrápily, protože nikdo nemá potřebu ovládat mobil mokrými prsty.

    Můžu vysledovat dobu praní, připočítat si čas a pak na to myslet. Můžu si na to třeba i na mobilu nastavit budík. Akorát že j jsem přesvědčený, že stroje mají sloužit lidem, ne opačně.

    Jedna věc je, jestli to nevadí prádlu, druhá věc je, jestli to nevadí lidem, kteří to pak nosí. Ale hlavně ty změny plánů mohou mít nejrůznější podoby. Např. přijdu domů dřív, tak je fajn, když už je dřív vypráno. Nebo přijdu dřív a chci odejít dřív, tj. nečekat, až pračka dopere.

    Dostatek programů u lepších praček zase znamená, že tam máte spoustu programů, u kterých nechápete rozdíl nebo k čemu jsou. A stejně jich nakonec budete používat pár. V mobilu se to dá řešit wizardem a oblíbenými položkami.

    Sám to nepoužívám, protože v době, kdy jsem pračku kupoval, ještě smart funkce neměly (nebo možná ano, ale ve zcela jiné cenové kategorii).

    Pokud chcete nějaký extrémní příklad, nabízím domácí pekárny. Ty také mají spoustu programů předpřipravených, a pak mají možnost naprogramovat si vlastní program. Takže pomocí dvou tlačítek a jednoho číselného displeje nastavujete, jak dlouho se má těsto hníst, jak dlouho a při jaké teplotě má kynout, jak dlouho a při jaké teplotě se má péct. Když se spletete, začnete znovu. Když chcete příště upéct to samé, musíte to naprogramovat znovu. Kdyby se ta domácí pekárna ovládala pomocí děrných štítků, byl by to obrovský pokrok.

    Neberu vám, že rád děláte práci, kterou by mohly dělat stroje. Jenže tím se IoT ve strojích nezbavíte – za nějakou dobu bude mít možnost připojení k internetu i ta nejlevnější pračka, protože to pro výrobce bude nejlevnější. Takže bezpečnost IoT zařízení je potřeba řešit tak jako tak, bez ohledu na to, zda k té „smart“ části chcete mít jako uživatel přístup.

    Mimochodem, víte, jaký segment trhu mi chybí? WiFi nástěnné hodiny a budíky, které by si řídily čas podle NTP. Protože DCF je sice hezká věc, ale když bydlíte v panelovém domě s okny na východ, seřídí se to jednou za uherský rok. A že se vyčerpala baterka poznáte až tehdy, když se hodiny zastaví. Nemluvě o troubách, set-top-boxech a dalších spotřebičích, které naprosto nutně musejí zobrazovat aktuální čas, ale neumí se přepnout na letní čas a zpět (ani manuálně), takže je musíte dvakrát za rok vyresetovat vytažením ze zásuvky, abyste tam mohli nastavit správný čas.