Hlavní navigace

Postřehy z bezpečnosti: hacknuto v překladu

29. 5. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na to, že lze býti hacknut v překladu, na nový útok na všechny verze Androidu ve slušivém kabátku, na další nástrahy související s WannaCry a že i na Linuxu by mohlo být někomu kvůli Sambě do pláče.

Výzkumníci ze společnosti Check Point odhalili nový vektor útoku, který ohrožuje miliony uživatelů po celém světě. Velkým překvapením je, že se jedná o útok skrze něco tak banálního, jako jsou pouhé textové soubory s titulky. Vytvořením škodlivého souboru, který je poté automaticky stažen a zpracován většinou populárních přehrávačů, mohou útočníci získat úplnou kontrolu nad cílovým zařízením, ať už je to telefon, chytrá televize nebo běžné PC. Zmiňovaná zranitelnost byla nalezena v mnoha populárních přehrávačích a streamovacích službách včetně VLC, Kodi (XBMC), Popcorn-time a stream.io. 

Vzhledem k tomu, že útok probíhá přes platformu, od které by jen málokterý uživatel očekával něco nekalého a také vzhledem k tomu, že práce s titulky je většinou v přehrávačích plně automatizována, se z hlediska jeho jednoduchosti a rozšířenosti jedná o jeden z nejvíce nebezpečných útoků za poslední roky. Odhaduje se, že je ohroženo zhruba 200 milionů přehrávačů na celém světě.

Výrobci nejrozšířenějších přehrávačů byli upozorněni předem a před zveřejněním jakýchkoliv bližších podrobností o způsobu útoku, aby měli dostatek času problém odstranit. Uživatelům se doporučuje obezřetnost, sledovat aktualizace svých oblíbených přehrávačů a urychleně aktualizovat.

Nový vektor útoku Cloak&Dagger ohrožuje všechny verze Androidu

Výzkumníci z Georgia Tech a University of California, Santa Barbara úspěšně demonstrovali nový vektor útoku, který ohrožuje všechny verze systému Android. Útok je poměrně komplikovaný a spočívá v kombinaci několika dílčích technik, ale ve výsledku dovoluje útočníkovi naprosto skrytě nainstalovat libovolnou aplikaci s neomezenými oprávněními. Jeho hlavní síla spočívá v tom, že nezneužívá žádné zranitelnosti nebo chyby v kódu, ale využívá nedostatky v návrhu celé platformy systému Android.

Útok využívá dvou oprávnění: SYSTEM_ALERT_WINDOW a BIND_ACCESSIBILITY_SERVICE, přičemž stačí, aby škodlivá aplikace měla pouze první z nich. Toto oprávnění totiž umožňuje jedné aplikaci překrývat druhou (overlay) a pouze tak málo stačí k provedení celého útoku. Škodlivá aplikace modifikuje výstup vykreslovaný uživateli, zakrývá (cloak) skutečnou aktivitu a mimo jiné pomocí techniky clickjacking unáší vstup od uživatele k potvrzení libovolné potřebné akce. Výzkumníci neměli žádný problém s tím umístit demonstrační aplikaci požadující pouhá dvě výše uvedená oprávnění na Google Play a demonstrovat pak princip skutečného útoku v praxi. Útok zároveň vyzkoušeli na 20 lidech a žádný z nich nebyl schopen pozorovat nic podezřelého.

Falešné Anti-WannaCry aplikace pro Android

Asi málokdo z odborné veřejnosti za poslední dva týdny nezaznamenal ransomware WannaCry, o kterém se hodně psalo i zde na Rootu. Zaznamenala to jistě i nemalá část laické veřejnosti, byť bohužel ne se všemi detaily a podrobnostmi. A právě na tuto skupinu uživatelů se zaměřuje nová skupina podvodníků, která nabízí škodlivé Anti-WannaCry aplikace pro Android. Podvodníci spoléhají na to, že uživatelé netuší, že tato zranitelnost se týká pouze Windows a jejich chytrému telefonu tedy z tohoto směru žádné nebezpečí nehrozí.

Většina aplikací se dle analýzy firmy McAfee doposud zdá být v kategorii „42: převážně neškodná“, často se jedná o vtípky či nějaký typ ad-ware. Zdá se, že podvodníci zatím příliš nepromysleli, jak by se dalo z nejnovější WannaCry mediální vlny vytěžit více. Nicméně velmi brzy se mohou objevit mnohem zákeřnější aplikace, které naplno využijí faktu, že málokterý běžný uživatel nedá „bezpečnostní aplikaci“ plná práva pro přístup k telefonu.

WannaCry again?

Ještě jedna zmínka o WannaCry, tentokráte ale trochu z jiného soudku. Jakkoliv se zdá, že nejhorší je již za námi a Microsoft úspěšně záplatoval příslušnou SMB chybu téměř okamžitě po vypuknutí WannaCry nákazy, společnost bohužel doposud (k 25. květnu) ignorovala některé další zero-day exploity, které skupina ShadowBroker zveřejnila ve svém balíčku NSA Hacking Tools & Exploits.

V případě exploitu EsteemAudit zneužívajícího zranitelnosti v RDP protokolu pro Microsoft Windows Server 2003 a Windows XP stále existuje minimálně 24 000 velmi lehce napadnutelných zařízení. Jelikož Microsoft už tyto systémy nadále oficiálně nepodporuje, vyřešení tohoto problému nebude triviální a všechny tyto systémy mohou být kdykoliv kompromitovány a významně pak přispět i ke kompromitaci okolních systémů běžících na jinak zabezpečené platformě.

Patch pro 7 let starou zranitelnost v protokolu Samba

Ve středu 24.5. byl publikován patch pro software Samba, který opravuje 7 let starou kritickou zranitelnost CVE-2017–7494, která je zneužitelná ve všech verzích od verze 3.5 (publikována 1. května 2010) dále, týká se systémů Unix/Linux a umožňuje vzdálenému útočníkovi spuštění libovolného kódu a získání kontroly nad cílovým zařízením. K jejímu zneužití navíc postačuje pouze jediná řádka kódu.

Podle vyhledávacího engine Shodan je aktivních více než 485 000 Samba-zařízení, a z nich více než 100 000 provozuje zranitelnou verzi. Všechny instalace Samby v příslušném rozsahu verzí nemusí ještě nutně býti zranitelné, protože zranitelnost se pravděpodobně nachází v kódu pro sdílení tiskáren a ne všude je Samba kompilována s tímto rozšířením.

Jelikož Samba je implementace SMB protokolu pro UNIX/Linux, někteří odborníci nazývají tuto zranitelnost Linuxovou verzí EternalBlue, což je zero-day zranitelnost využitá ve WannaCry. Teď tu tedy máme… SambaCry? Exploit je již nyní součástí frameworku Metasploit, takže se zabezpečením rozhodně není dobré otálet.

root_podpora

SQL Injection zranitelnost v CMS Joomla! verze 3.7.0

Provozujete-li někde oblíbený CMS Joomla!, měli byste velmi zpozornět. Ve středu 17.5. byla publikována aktualizace opravující kritickou zranitelnost, která byla tentokrát nalezena přímo v jejím jádře a ohrožuje tedy všechny instalace verze 3.7.0. Zranitelnost spočívala ve špatném zpracování a filtrování HTTP požadavku, které vedlo k možnosti zneužití SQL Injection. Pokud jste tak doposud neučinili, měli byste okamžitě aktualizovat a vzhledem k době uplynulé od objevení zranitelnosti i zkontrolovat systém. 

Pro pobavení

O seriálu

Tento seriál vychází střídavě za pomoci pracovníků Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ provozovaného sdružením CZ.NIC a bezpečnostního týmu CESNET-CERTS sdružení CESNET.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

CESNET-CERTS je oficiální jméno bezpečnostního týmu sdružení CESNET, z. s. p. o. od ledna roku 2004. Jeho součástí je také Forenzní laboratoř FLAB. Články tvoří společně jednotliví členové týmu.