Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: Kostěj je opravdu nesmrtelný od Uncaught ReferenceError: - to je asi jen naše přání. Vidím jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 5. 2021 12:27

    Uncaught ReferenceError:

    to je asi jen naše přání. Vidím jak se k bezpečnostním incidentům chovají naše společnosti, místo chycení za hlavu a započatí transformace vnitřní infrastruktury do něčeho spravovatelnějšího jenom nakoupí další blackbox, který slibuje, že vyřeší bezpečnost a k tomu zpřísní pravidla na hesla a sníží jejich platnost.

    Takové disaster recovery pro obnovení z nuly je pořád v našich končinách naprosto sci-fi. Sice někteří mají oddělené DR uložiště, dávají to na pásky a procesně se k tomu chovají dobře, ale varianta, kdy budou potřebovat takhle obnovit polovinu infrastruktury není připravena. Ono i obnovení primárních systémů zejména databází je na týdny kvůli omezené přenosové kapacitě aneb s souhrnou rychlostí čtení 280MB/s z pásky toho moc neobnovím.

    Kdysi jsme DR z nuly testovali po dvou letech, dnes jsem v posledních letech žádný takový test pro nikoho nepřipravoval, poptávka je prostě na nule, buď si to společnosti umí dělat sami nebo to prostě nedělají.