Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: nestraší vám v kabelovém modemu? od Filip Jirsák - Nikoli, ty v článku uváděné příklady ukazují jenom...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 1. 2020 9:57

    Filip Jirsák

    Nikoli, ty v článku uváděné příklady ukazují jenom to, jak lehké je často kontrolu nad cizím číslem získat. I pokud by tyhle snadné útoky v ČR možné nebyly, pořád existují o něco obtížnější útoky, které jsou založené např. na nedostatečném zabezpečení protokolů mobilních sítí jako takových.

    A upřímně řečeno, netuším, jak jste přišel na to, že by se v tomhle čeští operátoři chovali rozumně z pohledu bezpečnosti a ne rozumně z pohledu jejich byznysu. Na pobočce operátora budete komunikovat s někým, kdo je školený v tom, aby vám toho co nejvíc prodal a vyhověl vám, určitě ne v bezpečnosti.

    Obvykle je to čistě na jeho rozhodnutí, není tam žádná pojistka, že dokud do systému nezadá nějaký údaj, který můžete znát jen vy, nemůže změnu provést. Takže ten obtížnější typ útoku také může spočívat jenom v tom, že nebude přesvědčovat nějakého zaměstnance operátora, ale prostě si uděláte brigádu a tím zaměstnancem operátora se stanete.