Hlavní navigace

Názor k článku Postřehy z bezpečnosti: svéráz studentského sdílení intimností od Adam Kalisz - Tak obrázek zaujme... a lidi si aspoň zase...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 1. 2021 3:28

    Adam Kalisz

    Tak obrázek zaujme... a lidi si aspoň zase přečtou, co je se z hlediska bezpečnosti dělo minulý týden.

    Jinak ano, macOS stejně jako většina jiného softwaru a hardwaru není 100% konzistentní a do puntíku propracovaný systém. Jsou tam jako všude lepší a horší části, podobně je to všude jinde taky.
    Říkat, že je Linux nebo některá z populárních distribucí lepší je pravda, ale Linuxové distribuce je podle mě potřeba nahlížet také trochu pod pohledem, že je distribuce jsou spíš trochu jako jakýsi framework a teprve nad tím frameworkem se vyrábí produkt - např. infrastruktura pro webovou aplikaci. To, že lze Ubuntu nebo Fedoru použít na desktopu je spíše vedlejší efekt, který zjednodušuje vývoj a může posloužit i jako operační systém. Realita ale je, že běžný uživatel si Ubuntu (a ani Windows) sám nenainstaluje - kupuje si obyčejně hotový produkt, což je zpravidla počítač s Windows nebo holt nějaký mac. Celé obcházení blokace cílí právě na tyto uživatele. Na desktopovém Linuxu něco podobného nedává smysl, protože se může vycházet z toho, že se uživatel informuje, co a jak musí povolit (resp. spíš zakázat).
    Vy a já si umíme poradit s druhou variantou, nebo víme, jak dohledat správné řešení. Kdyby nás tam něco opravdu hodně štvalo, tak si to třeba i dopíšem (resp. v mém případě naučíme se, jak to dopsat). Pro většinu uživatelů to ale není a když zatrhnou "zakaž vše", tak ale stejně chtějí moct instalovat aplikace. V reálu se výroková logika holt moc nepoužívá a vše je poněkud volnější :-)