Hlavní navigace

Názor k článku Potíže s genetickým programováním od malyzelenyhnus - Takovy drobny dodatek - GA (geneticky algoritmus) je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 10. 2002 10:15

    malyzelenyhnus (neregistrovaný)

    Takovy drobny dodatek - GA (geneticky algoritmus) je neco trochu jineho, nez GP (gen. programovani), protoze GP generuje primo programy resici ulohu, kdezto GA hleda optimalni reseni, napr. bod, kde funkce nabyva maxima.

    Jinak k tomu prohlizeci - samozrejme by to slo udelat, ale problem je v ohodnoceni kvality programu. GA i GP pouzivaji ohodnocovaci funkci, ktera priradi kazdemu retezci (nebo programku) pocet bodu rikajici, jak je to kvalitni. Zkuste napsat program, ktery ohodnoti kvalitu weboveho prohlizece ...
    Zatimco pro reseni optima s hodne slozitymi funkcemi to tezko udelate jinak. Zvlast, kdyz umime spocist hodnotu funkce v urcitem bode, ale nezname treba vsechny derivace a jine dodatecne informace potrebne pro jine postupy. V tomle jsou GA i GP strasne skromne.
    Ja treba pouzivam GA k uceni RRWW automatu podle prikladu spravnych a nespravnych slov (RRWW automaty jsou automaty prijmajici neco vic nez kontextove jazyky, zalezi na typu automatu)