Hlavní navigace

Názor k článku Používáte GNU/Linux nebo jen Linux? od Marian Kechlibar - Nemůžu si pomoct, tyhle spory o "značky" mi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2008 11:21

    Marian Kechlibar (neregistrovaný)
    Nemůžu si pomoct, tyhle spory o "značky" mi přijdou jako komicky bezvýznamné, přímo žabomyší.

    Stejně každý ví, o čem je zhruba řeč, a pokud se jednou Linux stane rozšířeným systémem i pro desktopy (což si přeju), tak většina jeho uživatelů nebude ani vědět, co je to kompilátor, natož kdo ho vytvořil. Tak to prostě chodí, a to i u věcí, které mají na lidský život větší vliv než kompilátory. Máte někdo tušení, kdo udělal první vakcínu proti klíšťové encefalitidě? Já taky z hlavy ne, a kdo chce, najde si relevantní informace vcelku snadno.

    Salzmann je bezpochyby tvůrčí člověk a jeden z hybatelů počítačových dějin, ale je to taky fundamentalista jedna radost. Kdyby se narodil v Kábulu, asi by nosil černý turban a ohnivě kázal proti nevěřícím v rámci nějaké variantu GNU/Jihádu.

    Zaslouží si respekt za svoje dílo, ale ne zas takový, abychom kvůli němu zavedli jazykovou policii, která bude hlídat, jestli uživatelé Linuxu vyjadřují dostatečnou úctu a poníženost vůči GNU. Je to cítit nepěknou nadutostí.

    Ještě jedno přirovnání: když letím do Říma, tak taky řeknu, že letím se Sky Europe, a ne s kapitánem Mitkem Dragoševičem v letadle společnosti Sky Europe, ačkoliv ten let má bezpochyby v rukou právě ten kapitán, a na jeho schopnostech závisejí životy cestujících - více, než na akcionářích společnosti...