Hlavní navigace

Názor k článku Pozor na některé modely disků: SMR (šindelový zápis) je i tam, kde neměl být od Adam Kalisz - Je zcela neobhajitelné, když specifikace neobsahují úplné informace,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 5. 2020 9:08

    Adam Kalisz

    Je zcela neobhajitelné, když specifikace neobsahují úplné informace, které mají vliv na výkon, vhodnost nasazení, výdrž atd.
    V podstatě je to podvod srovnatelný do jisté míry např. s "Dieselgate". Sice tady asi nejde o zdraví a taky asi ne o tak velkou částku a nebyl tu podváděn regulátor, ale v principu to je tahání zákazníka za nos. U těch aut taky asi, kde kdo tušil, že když žerou v reálu často i podstatně více než ve specifikaci, že emise budou vyšší a test do určité míry nereprezentativní. Že tam bude i nepoměrně víc NOx, to už zřejmé nebylo. U těch disků taky první zápisy můžou vypadat dobře, než se naplní různé cache a PMR část disku. Potom začnou problémy - to ale může být až když už např. diskové pole používáte.

    U disků naštěstí není cenově náročné poměrně důkladně testovat před kompletací pole. Lze si něco naskriptovat a preventivně lze taky celý disk přepsat nějakým vzorem dat a měřit průběh rychlosti. To všechno stojí nějaký čas a rozvahu, ale Ti, co už někdy nové disky např. kvůli chybným sektorům někde uprostřed disku reklamovali nebo o tom od jiných slyšeli, Ti už stejně aspoň nějak hrubě testují.