Hlavní navigace

Názor k článku Přechod na Vista a budoucnost operačních systémů od LO - RDP funguje z hlediska serveru (místa kde běží...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2007 1:07

    LO (neregistrovaný)
    RDP funguje z hlediska serveru (místa kde běží aplikace) jako driver grafické karty, který posílá drhé straně instrukce, co má kreslit. Nejprve si "grafická karta" s druhou stranou dohodne, co koncové zařízení umí (rastrovat bitmapy, kreslit obdélníky, psát text, viz operace podporované driverem). Veškeré operace prováděné nad obrazem se poté převádějí do primitiv, kterým "driver" rozumí, a posílají se druhé straně. Přenos používá kompresi a šifrování. Klient typicky umí cachovat bitmapy. Ve výsledku pokud chcete nakreslit okno, nepřenášíte ze serveru velkou část obsahu frame bufferu (jako v případě VNC), ale instrukce typu "obdélník bílé barvy s šedou čárou kolem od (100;100) do (400,300); obdélník s gradientem (barva1-barva2) na (101,101) až (400,110); text 'Window Title' fontem 'Sans Serif 8' na pozici (X,Y)" apod., jako byste krmil skutečný driver grafické karty. To je výrazně efektivnější, než VNC.

    X11 podobně jako RDP přenáší grafická primitiva (byť chybí vrstva GDI a všechny s ní spojené features), ale má velmi vysokou režii. Výsledkem je situace, kdy RDP funguje dobře, VNC mizerně, a X11 podle nějakého zdejšího diskutujícího ještě hůře (já bych předpokládal, že VNC bude nejhorší).