Hlavní navigace

Názor k článku Přechod na Vista a budoucnost operačních systémů od 565 - Cituji: "linux postrada registry, wmi a active directory...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 11. 2007 21:35

    565 (neregistrovaný)
    Cituji: "linux postrada registry, wmi a active directory (pripadne jejich linuxi ekvivalenty)."

    Pokusim se Vas vyvest ze zatracene velkeho omylu. V soucasne dobe dochazi k hromadnemu nasazovani tenkych klientu (TK) s Linuxem. Samozrejme je mozne je centralne spravovat. Napriklad TK od firmy IGEL maji konfiguracni data ulozena v registrech (Pokud neverite, tak si spustte IGEL Setup -> System -> Registry) Netvrdim, ze implementace je stejna jako o Windows, ale registry to jsou. Hodnoty tam muzete prohlizet a editovat. Nastroje pro centralni spravu pak maji kopie techto registru ve vlastni databazi. Bud muzete pouzit nastroje od vyrobce (http://www.igel.com/igel/live.php,navigation_id,21,_psmand,2.html), pripadne od tretich stran (http://www.cendio.com/products/thinlinc/features/tldc). ThinLinc od Cendio zminuji proto, ze ho kolega programuje. Kdyz se podivate do dokumentace, (http://www.cendio.com/support/tag) tak uvidite, ze muze spravovat i obycejne desktopy s KDE nebo Gnome.

    Co se Active Directory tyce, tak obdobou je eDirectory od Novellu. Samozrejme to neni totez, protoze Active Directory ma sirsi zaber, ale eDirectory ve spojeni se ZENworks umoznuje centralni administraci linuxovych desktopu (napriklad SLED od Novellu).

    Proste vase informace jsou zastarale. Pokud se chcete dozvedet, co soucasny Linux umi, tak se mrknete treba na Open Enterprise Server 2 od Novellu, http://www.novell.com/products/openenterpriseserver/, (Linux umi totez co Netware), eDirectory, ZENworks, a enterprise reseni od RedHatu. Teprve pak nam zde hlasejte sva moudra. Vyroky jako "linux proto neni a jeste dlouho nebude os vhodny pro plosne nasazeni ve firmach." jsou skutecne absurdni.