Hlavní navigace

Před 25 lety se ČR připojila k internetu, rychlostí 9,6 kbps

13. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před 25 lety, ve čtvrtek 13. února 1992, se naše země, tehdy ještě jako součást Československa, poprvé oficiálně připojila k internetu. Stalo se tak v posluchárně číslo 256 strojní fakulty ČVUT v Praze.

Hlavním iniciátorem prvního připojení byl před 25 lety Jan Gruntorád, současný ředitel sdružení CESNET. Připojení se zprovoznilo pomocí pronajatého pevného telefonního okruhu, který vedl z dejvického kampusu ČVUT do výpočetního centra Univerzity Jana Keplera v rakouském Linci. Připojeným zařízením byl sálový počítač IBM 4341. Československo se stalo 39. zemí připojenou k internetu. Počítač byl připojen rychlostí 9,6 kilobitu za sekundu, tedy řádově tisíckrát nižší, než dnes většina z nás využívá doma nebo v práci, a milionkrát nižší, než v současnosti nabízejí nejrychlejší vědecko-výzkumné infrastruktury.

Čtěte: Jan Gruntorád: CESNET bude potřeba i za deset let

Tenkrát ještě málokdo tušil, jaký ohromný rozmach internet v příštích letech prožije. Když jsme vše propočítali na české reálie, vyšlo nám, že poslání jednoho e-mailu by nás vyšlo zhruba na tisíc korun. Takže naše první úvahy o využití internetu se nesly spíše v duchu podpory vědecké a výzkumné spolupráce, vzpomíná Jan Gruntorád.


Jan Gruntorád, ředitel sdružení CESNET

Internet tenkrát ještě nebyl otevřeným prostředím, jakým je dnes. K připojení byl nutný souhlas americké grantové agentury National Science Foundation (NSF), která provozovala a plně financovala tehdejší jedinou páteřní síť internetu. Podmínkou připojení bylo jeho výhradně akademické využití, komerční provoz nebyl přípustný. Zástupce NSF Steven Goldstein se pak zúčastnil i aktu prvního oficiálního připojení.

Čtěte: První kroky českého internetu

Pozvali jsme rovněž další odborníky ze zahraničí, kteří nám s připojením pomáhali: dva zástupce Univerzity Jana Keplera v Linci, Wilfrieda Machteru a Günthera Schmittenera, anebo Boba Blokzijla, předsedu RIPE – otevřeného fóra podporujícího technický rozvoj internetu. A v neposlední řadě několik desítek kolegů z našich vysokých škol a ústavů akademie věd, kterým jsme internet představili a vůbec poprvé prakticky předvedli, říká Jan Gruntorád.

Na den přesně po čtvrtstoletí a na stejném místě se dnes u příležitosti výročí uskuteční slavnostní setkání. Ve spolupráci s ČVUT je pořádá CESNET, sdružení veřejných vysokých škol a Akademie věd ČR, které zajišťuje rozvoj stejnojmenné národní elektronické infrastruktury, určené pro vědu, výzkum a vzdělávání.

UX DAy - tip 2

Právě Steven Goldstein promluví i na dnešním setkání. Na akci, která potrvá od 9. do 14. hodiny, vystoupí přední osobnosti českého i zahraničního internetu a akademické sféry. CESNET navíc v předsálí posluchárny umožní návštěvníkům zhlédnout nejzajímavější demonstrace z vlastního výzkumu v oblasti internetu. Fakulta elektrotechnická ČVUT otevře tematickou výstavu unikátních počítačů ze 70. až 90. let minulého století.

Akci můžete sledovat živě na webu 25let.online.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.