Hlavní navigace

Předpovědi se nevyplnily - Firefox stále roste

25. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Při nástupu sedmé verze Internet Exploreru se řada uživatelů obávala, že se jedná o konec vítězného tažení Firefoxu. Nyní po mnoha měsících je čas se ohlédnout a zhodnotit statistiky obou prohlížečů. Jak zasáhlo vydání MSIE 7.0 do růstu Firefoxu? Jak rychle klesá podíl starší verze? Co můžeme očekávat?

Před sedmičkou

Od oficiálního vydání Firefoxu 1.0 zažívá tento open-source prohlížeč stabilní růst na trhu aplikací pro prohlížení webu. Dříve jsme byli každý měsíc zasypáváni mnoha statistikami, které ukazovaly, jak Firefox stoupá na úkor konkurenčního Internet Exploreru.

Následující graf zobrazuje podíl na trhu pro prohlížeče MSIE verze 6 a Firefox. Na něm je jasně patrný stabilní pokles prvního jmenovaného a růst druhého.

MSIE Firefox graf 1

Firefoxu hrál dlouhodobě do karet fakt, že jeho největší protivník nebyl mnoho let vyvíjen a uživatelé byli lační po nových funkcích a opravených chybách. Po obnovení vývoje se začala řada odborníků tvářit velmi vážně a podle mnoha názorů měla nová verze velmi vážně ohrozit postavení Firefoxu.

Nový Internet Explorer verze 7.0 totiž přinesl nové uživatelské prostředí, opravu řady starých chyb a v podstatě tak technicky dohnal konkurenční náskok, který si za několik předcházejících let ostatní prohlížeče vytvořily.

Vydání sedmičky

Těsně po vydání Internet Exploreru sedm jsme vydali článek rozebírající aktuální situaci. Několik dní po oficiálním představení nové verze se statistiky pohnuly očekávaným směrem a zatímco prohlížeč Microsoftu začal nabírat na vzestupu, krátkodobá čísla ukázala propad Firefoxu a Opery.

Tehdy jsme v článku napsali:

To jsou poměrně nepříjemná čísla. Je sice možné, že se jedná o krátkodobý vzestup, ale je to poměrně nepravděpodobné. Zatím není MSIE k dispozici v lokalizované podobě, a tak řada českých uživatelů váhá. Navíc by mělo později dojít k automatické aktualizaci, která přinese novou verzi v podstatě na všechny počítače s MS Windows.

Analytická společnost OneStat už o několik dní dříve potvrdila, že podíl Firefoxu meziměsíčně poklesl. Naopak MSIE nějaké to procento získal, což jen potvrdilo předchozí předpovědi.

Osm měsíců poté

Je ovšem jasné, že krátkodobá čísla nejsou příliš vypovídající a vliv důležitých změn na trhu je možno reálně pozorovat až s patřičným odstupem. To se nám potvrdilo také v případě prohlížeče Opera. Zatímco těsně po vydání freeware verze to vypadalo na strmý růst, po mnoha měsících se ukázalo, že se skutečně jednalo jen o krátkodobý vzestup a došlo jen k malému rozvíření hladiny.

Nyní se po osmi měsících můžeme ohlédnout zpět na čísla týkající se podílu dvou nejpoužívanějších prohlížečů – Internet Exploreru a Firefoxu. Podrobná čísla jsme získali od statistického serveru TheCounter.

Následující graf získaný ze statistických údajů zobrazuje vývoj statistik od ledna 2006 až do června 2007. V grafu jsou odděleny obě verze Internet Exploreru (šestá a sedmá) a k dispozici je i součet jejich podílů (zelená křivka).

MSIE Firefox graf 2

Je vidět, že MSIE 7.0 získával jistý podíl už před svým oficiálním vydáním. Ke konci roku pak přichází jeho strmý nástup. Zároveň však dochází k extrémně prudkému propadu starší verze 6. Na to jsme upozornili již dříve v článku 100 milionů stažení MSIE 7: Firefox jde stále nahoru. Citovali jsme tehdy analytika Geoffa Johnstona. „Růst IE7 je výhradně na úkor IE6. Vůbec se neprokousává do podílu Firefoxu,” řekl tehdy k číslům.

I v celkovém dlouhodobém pohledu je jasný stabilní propad Internet Exploreru, který má v současnosti tržní podíl přibližně 81,6 %. Nová verze má při tom přibližně třetinu trhu (27,6 %) a stará šestka přibližně polovinu (54 %). Podíl Firefoxu se pohybuje okolo 13 %.

Přestože již MSIE nepadá tak rychle jako dříve, kromě období těsně po vydání jeho sedmé verze nedošlo ke změně trendu a uživatelé stále pomalu nasazují na svých počítačích Firefox a Explorer opouštějí.

Výsledek překvapil

Výsledky byl překvapen i Martin Hassman, který je členem sdružení CZilla. To se zabývá lokalizací a propagací českého Firefoxu. „Ještě nedávno se řada prognostiků domnívala, že vydání Internet Exploreru 7 zasadí Firefoxu citelnou ránu. K tomu však nedošlo. Ukazuje se, že Firefox nebyl jen krátkodobou módní záležitostí, ale stále má čím uživatele oslovit,” shrnul aktuální situaci.

Podle jeho názoru se situace bude i nadále pro Firefox vyvíjet pozitivně. „Ačkoliv řadu počítačů upgrade IE6 na IE7 teprve čeká, jsem přesvědčen, že ostatních prohlížečů se tato změna dramaticky nedotkne.”

root_podpora

Martin Hassman ovšem předpovídá nástup nových důležitých hráčů, kteří výrazně ovlivní trh. „Větší změnu na poli prohlížečů v nejbližších letech bude mít na svědomí spíše prohlížeč Safari nežli Internet Explorer,” dodává.

Pesimistické předpovědi se tedy naštěstí nepotvrdily a Firefox i nadále pokračuje ve svém vzestupu. Z výsledků je vidět ohromná stabilita celkového trendu, kterou nepohnula ani tak důležitá událost, jakou je vydání Internet Exploreru 7.0.

Vyzkoušeli jste MSIE 7?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.