Hlavní navigace

Názor k článku Předvídatelné pojmenování síťových karet v Linuxu: kam se podělo eth0 od y, - Ja mam clanky pana Krcmare rad, ale tento...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 9. 2018 10:21

    y, (neregistrovaný)

    Ja mam clanky pana Krcmare rad, ale tento mi prijde jako jeden z tech ne uplne povedenych. Muze to byt, ze nechtel clanek moc dlouhy, nebo ze holt nemam patricne znalosti... Cili to neni kritika clanku, spis seznam veci, kterym nerozumim.
    Napr.
    Proc predvidatelne nazvy? Ja jako clovek toho pri zasunuti karty do slotu moc nepredpovim, jake bude mit znaceni. Nebylo by terminologicky vhodnejsi "deterministicke"?
    "Vyžaduje to zapisovatelný root, což je obecně v průběhu bootu problém." -- nerozumim duvodu, vzdyt konfiguraci by nemel byt problem ukladat pozdeji. Tim by se vyresil i problem s tim, ze zarizeni muze "vzniknout" pozdeji -- udev jako takove preci nema problem s hotplugem.
    "utility v uživatelském prostoru závodí s jádrem v tom, kdo kdy přidělí rozhraní jméno" -- predpokladam, ze se zde hovori o udev a pripadne podobnych vecech. Neni mi jasne, proc se souperi, zda to jde vypnout, proc nemuze mit vice jmen pres symlinky v /sys?
    "do hry vstoupí více instancí udev, přičemž device tree už je naplněný a každý paralelní udev pak uvidí jiný PCI tree" -- neni to tedy spise chyba udev? Proc by melo bezet/bezi vice instanci, navic kazda z nich s jinym device tree?
    proc je pojmenovani podle lokace sbernice preferovano pred pojmenovanim dle MAC? Prijde mi, ze device tree je rozbity casteji nez se musi prekonfigurovat MAC -- navic ve spojeni s udev a hotplugem by snad nemel byt ani problem zareagovat udevem na zmenu MAC (i kdyz nevim, jestli se ta zmena verejne signalizuje).