Hlavní navigace

Názor k článku Přepínáme na nový Root… teď od Dreit - Nejdřív můj názor - líbí se! :) Na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 1. 2016 22:21

    Dreit

    Nejdřív můj názor - líbí se! :) Na mobilu se design hezky přizpůsobuje, na monitoru taky, uvidíme jak se to bude používat.
    A z kritiky si nic nedělejte, každá změna vzbuzuje odpor. Kolik BFU asi muselo zuřit, když po nich registrační formuláře začaly požadovat heslo obsahující velká i malá písmena a čísla zároveň...a ještě to všechno muselo mít víc jak 8 znaků! Pro BFU jistě katastrofa hodná soudu a filmového zpracování jejich příběhu.

    A teď k mým poznámkám co jsem sepsal při pročítání diskuze:

    = přesun sloupce zleva doprava. Mně třeba sloupec nalevo nijak nevadí, možná protože jsem levák, kdoví. Napadá mě ale následující - nelze sloupec novinek zleva doprava přesunout jen úpravou CSS stylu? A pokud ano, dovolil bych si inspirovat se u abclinuxu, kde je možnost uložit si v profilu adresu libovolného CSS, které se má na celý portál použít. Pokud by podobné pole bylo i zde na Rootu a vedle něj například adresy čtyř oficiálních stylů (světlý/tmavý, se sloupci vpravo/vlevo), myslím že by vám uživatelé v pozitivním slova smyslu utrhali ruce :)

    = temná varianta. Jsem jasně pro, konzole byla vždycky tmavá a k Rootu mi tak nějak vždycky seděla.

    = roztahanost diskuzí. Na 1920x1200 nevidím problém, na mobilu s 1280x720 na výšku už je čtení několikáté odpovědi docela katastrofa. Jak to vypadá na mobilech co mají 480x320 a podobná rozlišení (LG L40, ano, i to dneska někdo kupuje a používá) snad ani nechci vědět.
    Dovolil bych si návrh na docela zásadní změnu a omlouvám se, že jsem nezareagoval v době, kdy byl nový Root teprve v beta verzi. Totiž...z diskuze bych napravo zanechal opravdu jen text příspěvku s tlačítky líbí/nelíbí a odpovědět.
    Nalevo bych pod sebe seřadil jméno a avatar autora příspěvku (u nepřihlášených IP po najetí myši?) a ikonkou vyjádřené "tituly" jako Firemní podporovatel a podobně. Nadpis vlákna bych si dovolil zachovat jen u prvního příspěvku, protože u krátkých příspěvků (jedna-dvě věty) po redukci bílého prostoru zabere nadpis poměrně dost místa. S trochou fantazie bych to přirovnal k IRC chatu, kde je nalevo přezdívka (jméno a avatar) a napravo jej obtéká text příspěvku. Každá odpověď je lehce odsazená doprava. A teď si představte, že nad každou odpovědí je větším písmem pořád ten samý text, který nikoho při čtení druhé-páté-dvanácté odpovědi nezajímá a jen působí rušivě. Není to škoda a plýtvání místem? Můžete se inspirovat třeba na redditu, diskuze vypadají sice minimalisticky, ale díky tomu v nich nic neruší a dobře se čtou.
    Teoreticky bych takovou úpravou v tuto chvíli viděl snad až dvojnásobek příspěvků a hned za tlačítky líbí/nelíbí by navazovala další odpověď.
    Samozřejmě moc dobře vím, že můj návrh je hodně specifický a nemusel by sednout nikomu dalšímu, ale když už se řeší jak diskuzi zeštíhlit, tak jsem se musel podělit. Více příspěvků na očích je dle mého názoru i lepší, než líbivější font. Ne každý má v hlavě buffer na dvacet stránek textu :)

    = A nakonec ještě drobnost - obarvení nových příspěvků v diskuzi změnou pozadí. Opravdu se to tak potom líp hledá.
    Mimochodem, hádám že zvýraznit si nové příspěvky od ručně nastaveného času je jako jinde na internetu stále sci-fi, že? Nechtěně jako přihlášený načtu diskuzi třeba na mobilu a na PC už nemám šanci jednoduše poznat co se změnilo. Něco jako "zvýraznit vše od 27.1.2016 17:20" by jistě našlo uplatnění u více uživatelů a nikde jsem na takovou užitečnou funkci ještě nenarazil.