Hlavní navigace

Názor k článku Příběhy z vývoje nejrychlejšího virtuálního stroje na světě od Bystroushaak - > Já k tomu mohu dodat, že RPython...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 6. 2018 3:29

    Bystroushaak

    > Já k tomu mohu dodat, že RPython nikdy nezískal podporu nějaké velké firmy. Vždy to byl univerzitní projekt. V OracleLabs na GraalVM & spol. pracuje přes padesát lidí.

    Jo, jasně. Ale ti pracují na VM a podpoře jazyků, ne na toolkitu pro psaní vlastních jazyků.

    Čímž nemám nic proti, jen upozorňuji, že to není úplně faktor. Navíc to taky znamená, že je to závislé kam zrovna v Oracle fouká vítr. Krásná ukázka jak to může skončit je například Self, který byl Sunem kdysi defacto zabit, když se korporace rozhodovala mezi Javou, Selfem a TCL.

    Pypy je oproti tomu projekt, na kterém se aktivně podílejí stovky lidí z OpenSource komunity, který dlouhodobě funguje a není důvod očekávat opak.

    > Vím, že Štefan Marr má zkušenosti s oběma systémy, které i
    sepsal. Mělo z toho vyjít, že s RPythonem je jednodušší začít, že s GraalVM/Trufflem to dá více práce, ale pak má člověk více věci pod kontrolou.

    Super, o tohle mi přesně šlo, když jsem ten dotaz pokládal. Přečtu si.

    > Chtěli bychom, aby Truffle API, bylo lepší volbou než RPython. Ale o RPythonu jsem jen četl. Nezkoušel jsem to.

    Já s ním mám momentálně nějaké zkušenosti. Je to velmi highlevel toolkit, který má ale dost mizernou dokumentaci a úplně vražedné chybové hlášky, které jsou naprosto nesouvisející a nepochopitelné (hezky o tom píše třeba v https://refi64.com/posts/the-magic-of-rpython.html).

    RPython má výhodu v tom jak je high-level a že dělá hodně věcí za programátora analýzou flow grafů. Co jsem tak zběžně koukal na SimpleLanguage nad Graalem, tak mi přišlo, že toho člověk musí dělat hodně manuálně. Ale zatím jsou to jen pocity, proto se ostatně ptám.