Hlavní navigace

Názor k článku Příběhy z vývoje nejrychlejšího virtuálního stroje na světě od Filip Jirsák - Interpretru vskutku nic nebrání ve vylepšování, aby se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2018 15:10

    Filip Jirsák

    Interpretru vskutku nic nebrání ve vylepšování, aby se dostal na úroveň V8 nebo třeba až GraalVM. Akorát pak nebude mít smysl dělat porovnání rychlosti jednoduššího interpretru s něčím na pomezí interpretru a VM jako V8 nebo s pokročilou VM jako GraalVM, když budou existovat jen pokročilé VM. Ovšem v mém světě se nepoužívá všude GraalVM nebo něco podobného, v mém světě leckde ještě běží třeba Python 2.

    Já jsem nikde nepsal o pouhých dvou možnostech, uváděl jsem to jako dva dostatečně vzdálené body na nějaké škále, takže má smysl porovnávat jejich rozdíly. Pořád ale i ty dva body jsou o jeden bod víc, než váš svět omezený jen na V8.

    Jestli VM použije hash table nebo přístup přes index jsem vůbec neřešil. Stále nechápete, že ve světě dynamických jazyků jsou běžné zanořené struktury řešené pomocí odkazů. To je to podstatné, že standardně je to spousta dynamicky alokovaných objektů, a pokud je chce interpret/VM dostat na jedno místo v paměti, musí se o to nějak aktivně snažit.

    Jestli je kód interpretovaný nebo zkompilovaný je jenom otázka toho, jak nadefinujeme ten který pojem. Je Java bajtkód zkompilovaný nebo interpretovaný? A je C kód zkompilovaný pro ARM64 spuštěný v emulátoru na x64 zkompilovaný nebo interpretovaný?

    Nechápu, proč pořád musíte polemizovat s něčím, co jsem nenapsal.